1.11.09

Δηλώσεις της Υπ. Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) για τον λιγνίτη


Από τις δηλώσεις της Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγης κας Τίνας Μπιρμπίλη στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (στις 31.10.09) για την εξυγίανση των λιγνιτικών μονάδων:

«Θα ήταν αφελές να πει κάνεις ότι οι ΑΠΕ θα είναι η μοναδική πηγή ενέργειας. Ωστόσο, όπως λέμε ότι ο λιγνίτης αποτελεί φυσικό εθνικό προϊόν το ίδιο είναι ο ήλιος και ο αέρας στη χώρα μας" λέει η κ. Μπιρμπίλη. Διευκρινίζει ωστόσο: «Για τις λιγνιτικές μοναδες θα πρέπει να υπάρξει ένα πολύ μεγάλο εξυγιαντικό σχέδιο ώστε να ρυπαίνουν λιγότερο. Πρέπει να γίνουν αυτές οι επενδύσεις διότι στην αντίθετη περίπτωση θα αρχίσουμε να πληρώνουμε πολλά πρόστιμα- από την εμπορία των ρύπων."
Η ΔΕΗ θα κληθεί να πληρώσει αυτά τα χρήματα, τα οποία όμως θα τα μετακυλήσει στους καταναλωτές χωρίς να υπάρχει κανένα όφελος γι΄ αυτούς, οι οποίοι θα υποστούν και τις επιπτώσεις στην υγεία τους από τη ρύπανση».

Επίσης στην αναφορά της για την πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσουν άμεσα στις Κυκλάδες οι πετρελαιακοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλώνει "Εκτιμάται δε ότι τα χρήματα που δόθηκαν για την προμήθεια των υγρών καυσίμων για τη λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ στα νησιά είναι σχεδόν ίση με τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για την προμήθεια λιγνίτη για την ηλεκτροδότηση όλης της υπόλοιπης Ελλάδας. Όμως με τον λιγνίτη- σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών- παρήχθη 10πλάσια ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος απ΄ ό,τι με μαζούτ και πετρέλαιο."

Τέλος για την περίπτωση του μπλοκαρίσματος του φωτοβολταϊκού πάρκου στη Μεγαλόπολη: «Είναι ένα έργο που έχει μπλοκάρει από την τοπική κοινωνία. Θα το δω βήμα προς βήμα. Δηλαδή προτιμάμε αντί για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στην περιοχή να έχουμε για παράδειγμα έναν Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ);», αναρωτιέται. «Αυτό το έργο σε πρώτη φάση θα έβαζε τη ΔΕΗ σε έναν νέο ρόλο και θα σηματοδοτούσε το άνοιγμα της επιχείρησης προς την καθαρή ενέργεια».

Πλήρες άρθρο απο την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!