16.3.10

Γυναίκες στα μεταλλεία, αλλά ποιά μεταλλεία αλήθεια;

[του Πέτρου Τζεφέρη] [by tzeferis peter]
Κάποτε τις θεωρούσαν γρουσουζιά και δεν τις άφηναν να εργαστούν στα υπόγεια ανθρακωρυχεία.

Μάλιστα η Διεθνής Σύμβαση Εργασίας 45 «Περί χρησιμοποιήσεων γυναικών εις υπογείους εργασίας μεταλλείων πάσης κατηγορίας" απαγορεύει γενικώς την απασχόληση γυναικών οποιασδήποτε ηλικίας σε υπόγειες εργασίες.

Την ΔΣΕ 45 έχει κυρώσει η Ελλάδα με τον Α.Ν. της 30/10/35 (ΦΕΚ 500/Α/30.5.1936), ο οποίος ουδέποτε τροποποιήθηκε ή καταργήθηκε.

Συνεπώς, ουσιαστικά απαγορεύεται στον τόπο μας η απασχόληση γυναικών οποιασδήποτε ηλικίας σε υπόγειες εργασίες. Ετσι από τη μία προστατεύονται απο τυχόν επικίνδυνες καταστάσεις και έκθεση σε βλαπτικούς παράγοντες για την ασφάλεια και την υγεία.
Είναι αλλωστε γνωστό οτι γυναίκες που έχουν δουλέψει στα ανθρακωρυχεία είχαν πάντοτε τραγική μοίρα. "Μισόγυμνες, να έρπουν μέσα σε γαλαρίες που το ύψος τους δεν ξεπερνούσε το μισό μέτρο... Δούλευαν 14 ώρες την ημέρα, στη διάρκεια της οποίας διανύανε 17-35 χιλιόμετρα μέσα στις στοές. Χωρίς να μπορούν να ισιώσουν το σώμα τους, μέσα στο σκοτάδι! Το χειμώνα δούλευαν έξι μήνες βυθισμένες στο νερό, έτσι που το δέρμα των ποδιών τους ξεκολλούσε, όπως άλλωστε και το δέρμα του θώρακα από την αλυσίδα του βαγονέτου που έσερναν. Το 1842 μόνο στα ανθρακωρυχεία της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Κορνουάλης δούλευαν 8.000 γυναίκες και παιδιά." εδω . Αλλά δεν απέχουν και πολύ οι εικόνες αυτές από την κατάσταση που επικρατεί στα σύγχρονα κράτη εκεί που επιτρέπεται η γίνεται ανεκτή ανάλογη εργασία γυναικών αλλά και παιδιών εδω αλλά και εδώ

Από την άλλη, ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκαθαρίζει στο άρθρο 23 ότι η ισότητα ανδρών και γυναικών πρέπει να εξασφαλίζεται σε όλους τους τομείς, μεταξύ άλλων στην απασχόληση, την εργασία και φυσικά τις αποδοχές. Μάλιστα δίνει τη δυνατότητα για θέσπιση μέτρων υπέρ του υποεκπροσωπούμενου φύλου, που στα εργασιακά ζητήματα συνήθως ακούει στο όνομα "γυναίκα"! Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πως λοιπόν μπορείς να αρνηθείς την εργασία στα υπόγεια μεταλλεία σε εκείνες τις γυναίκες που επιθυμούν και αποδεδειγμένα είναι σε θέση να εργαστούν σε υπόγειες εργασίες; Κατά μείζονα λόγο σε εκείνες που απασχολούνται σε υγειονομικές ή κοινωνικές υπηρεσίες ή συναφείς επιστημονικές εργασίες λόγω ειδικότητας σπουδών;

Δυστυχώς, τώρα που πολιτεία και κοινωνία είναι έτοιμες να διορθώσουν μια αδικία, δυστυχώς δεν υπάρχει αντικείμενο.. Διότι φυσικά δεν υφίσταται ούτε μία γυναίκα που να απασχολείται σήμερα στα υπόγεια μεταλλεία, αφού ουσιαστικά δεν υπάρχουν μεταλλεία στον τόπο μας!

Κι εμείς ας συνεχίσουμε να ψάχνουμε με το τουφέκι πώς θα κάνουμε ανάπτυξη στην τόπο μας και θα βρούμε δουλειές για τα παιδιά μας.

Δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν η Ελλάδα είναι σε θέση να παίξει το ρόλο της ηλιόλουστης φλοριντας της ευρώπης, παρέχοντας ήλιο, θάλασσα και ξιπασιά στον σύγχρονο Ευρωπαίο. Το μέλλον μας γράφεται με ήλιο και με θάλασσα, με βιοποικιλότητα και με εναλλακτικό, στοχευμένο τουρισμό, ναι είναι αλήθεια. Εκείνο όμως που πρέπει να καταλάβουμε επιτελους, είναι ότι απαιτούνται κι άλλα αναπτυξιακά, συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως αυτό του Ορυκτού Πλούτου ώστε να εξασφαλίζεται έναν υγειές και σταθερό αναπτυξιακό μοντέλο, εγγύηση για το παρόν και το μελλον του τόπου μας!

4 comments:

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

Νιώθω αγαλλίαση που έχω την τύχη να διαβάζω αυτό το μπλογκ και να ενημερώνομαι για ευρεία κοινωνικά ζητήματα ,αφου λόγω αντικειμένου δεν έχω ασχοληθεί ποτέ και αγνοώ οτι αφορά τα στοιχεία της φύσης και την αλληλεπίδραση τους με την ανθρώπινη ζωή όπως και τα ζητήματα μιας μεγάλης μερίδας ανθρώπων που η εργασία τους αφορά την εκμετάλλευση αυτων των φυσικών στοιχείων προς ώφελός μου.
Αντρες και γυναίκες δεν είμαστε ίδιοι σίγουρα και ενω είναι σαφες οτι αν μια γυναίκα δύναται να ασχοληθεί με μια εργασία πρέπει να έχει το δικαίωμα ,δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μια γυναίκα είναι και μητέρα καιυπεύθυνη ενος σπιτιού που πρέπει να το έχει καθαρό και όμορφο και είναι απο τη φύση της πιο ντελικάτη και με λεπτότερες ευαισθησίες. Δυστυχώς,όπως αναφέρεται εδω απο τη μια της εχει στερηθεί για χρόνια το δικαίωμα να δουλέψει κι απο την άλλη τώρα που υπάρχει οικονομική κρίση αναγκάζονται γυναίκες όπως και παιδια σε εργασίες βάναυσες για την ιδιοσυγκρασία τους.Το σωστό,θα ήταν,ούτως ή άλλως, οι συνθήκες εργασίας σε όλες τις δουλειές για όλους,άντρες και γυναίκες να είναι τουλάχιστον ανθρώπινες αν δεν μπορουν να είναι ευχάριστες.Δεν μιλάω για μια άλλη πραγματικότητα.Μιλάω για το πως πρεπει εμεις να διαμορφώσουμε την πραγματικότητα.Τα πάντα ξεκινουν απο το άτομο.Αν καθε άνθρωπος σε οποια βαθμίδα εξουσίας κι αν βρίσκεται ή ειναι απλος πολίτης έχει σα γνώμονα το κοινό καλό αντι για το προσωπικό συμφέρον όλα θα γίνουν καλά.
Οσον αφορα τον τουρισμό,τοσες δεκαετίες που αποτέλεσε την πλουτοπαραγωγική πηγή μας απέδειξαν ή αποδείξαμε εμεις οτι δεν μπορούμε να τον χειριστουμε επαρκως καλα για να μας καλύπτει,επομένως είναι σαφές οτι πρέπει να αναπτύξουμε και την εκμετάλλευση έλλων πηγών για να είμαστε ισάξιοι και ανταγωνιστικοί με τα υπόλοιπα κράτη.

Ειρήνη είπε...

Αυτά έχουμε: ήλιο, θάλασσα και φαγητό (είχαμε κάποτε και πολιτισμό, τώρα έχουμε «Τζούλια») και δεν μπορούμε να τα προωθήσουμε εντός κι εκτός του τόπου μας όπως πρέπει, θα αναπτύξουμε τον Ορυκτό μας Πλούτο? Άγνωστες λέξεις…

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

ο τουρισμός απαιτεί διπλωματία ,καθαριότητα και συνέπεια,χαρακτηριστικά περισσότερο των βορείων ευρωπαίων και γι'αυτό δεν καταφέραμε να εκμεταλλευτούμε τον υπέροχο ήλιο μας και τη θάλλασσα.
Η εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου απαιτεί ευφυία των ειδικών(δίναι γεγονός οτι οι ελληνες επιστήμονες ξεχωρίζουν παντού για το μυαλό τους)και εργατικά χέρια ,κάτι που τώρα όσο επηρεάζομαστε απο την οικονομική κρίση υπάρχει σε όλο και μεγαλύτερη(δυστυχώς )αφθονία.Θα ήταν σωστό πιστεύω να εκμεταλλευτούμε το χάρισμα της φυλής μας και τις άσχημες συνθήκες για να αντιστρέψουμε εντελώς την δύσκολη κατάσταση της χώρας μας.Να δοκιμάσουμε να ασχοληθούμε με κατι διαφορετικό,όπως η εκμετάλλευση του ορυκτου πλούτου για να κάνουμε τη διαφορά.

ΕΙΡΗΝΗ είπε...

Είθε Ευτυχία!

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!