14.4.10

Θόρυβος στο εργασιακό περιβάλλον: αυτός ο άγνωστος...


O αντίκτυπος του θορύβου στην εργασία

Υπάρχει αρκετά μεγάλη σύγχιση για το θόρυβο στο εργασιακό περιβάλλον, αρχής γενομένης από το τι είναι και πως ορίζεται μέχρι τις μεθόδους ελέγχου του και τη σχετική νομοθεσία.

Για παράδειγμα, ένα μέρος της σύγχισης προκαλείται από το γεγονός ότι στην ακοολογία, ως μονάδα μέτρησης της ηχητικής έντασης χρησιμοποιείται το decibel (dB), το οποίο είναι λογαριθμική μονάδα και εκφράζει το επίπεδο της ηχητικής πίεσης.
Το decibel (dB) ως λογαριθμική μονάδα παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα πολύ σημαντική στην εκτίμηση των ηχητικών επιπέδων στους εργασιακούς χώρους. Για κάθε διπλασιασμό της ηχητικής έντασης παρατηρείται μια αύξηση 3dB του ηχητικού επιπέδου, δηλαδή το διπλάσιο των 85 dB δεν είναι τα 170 αλλά τα 88 dB. Για τον ίδιο λόγο για να μειώσουμε το επίπεδο του θορύβου άπο τα 90 dB στα 80 dB που ίσως δεν φαίνεται τόσο σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά της κλίμακας decibel, θα πρέπει να απομακρύνουμε από το χωρο εργασίας εννιά στις δέκα μηχανές που προκαλούν θόρυβο!!!
Πάντως παρά τις διάφορες συγχίσεις, σημασία έχει ότι όσο περνούν τα χρόνια ο θόρυβος στο εργασιακό περιβάλλον κάνει ολο και σημαντικότερη την αρνητική του παρουσία και η νομοθεσία γίνεται διαρκώς αυστηρότερη.
Στην αρχή του 20ου αιώνα ένας από τους πατέρες της σύγχρονης υγιεινολογίας, ο Robert Koch, έγραφε σχετικά με το θόρυβο ότι “μια μέρα ο άνθρωπος θα αγωνίζεται ενάντια στο θόρυβο με την ίδια επιμονή πουπαλεύει με τη χολέρα και την πανώλη”.
Φαίνεται ότι η μέρα αυτή έφθασε...

Θόρυβος αυτός ο άγνωστος...

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Προστασία των εργαζόμενων απ' τους θορύβους.
To ΠΔ 149/06 (ΦΕΚ 159/Α/28-07-2006) «Eλάχιστες προδιαγραφές υγείας και ασφάλειας όσον αφορά την έκθεση των εργαζομένων σε κινδύνους προερχόμενους από φυσικούς παράγοντες (θόρυβος) σε εναρμόνιση με την οδηγία 2003/10/ΕΚ» κατήργησε το προηγούμενο ΠΔ 85/91 (ΦΕΚ:38/Α/91) σε συμμόρφωση προς την οδηγία 86/188/ΕΟΚ.

Παρακάτω δίνεται μια προσαρμογή του συγκεκριμένου διατάγματος όπως ισχύει και της οδηγίας για το εργασιακό περιβάλλον:

Προστασία των εργαζόμενων απ' τους θορύβους

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!