7.5.10

Η θεά βία

"Η βία καλλιεργεί βία, άλλο διαμαρτυρία και άλλο δολοφονία" δήλωσε ο πρωθυπουργός και ολοι λίγο-πολύ έκαναν ανάλογες δηλώσεις «στη δημοκρατία είναι αποδεκτή η οργή, η διαφωνία, όχι η βία» κλπ.

Εντούτοις, η βία ζει και βασιλεύει παντού στην εποχή μας, στον κόσμο μας σε κάθε μορφή: σωματική, κοινωνική, οικονομική, τηλεοπτική, συντροφική, ανωτέρα (όπως δικαιολογούνται κάποιοι) αλλά πάντα βία.

Η κοινωνία μας απο την μια την καταδικάζει, από την άλλη την αναπαράγει. Η καλύτερα καταδικάζει την άσκηση σωματικής βίας και εφαρμόζει ως συστηματική πρακτική την άσκηση των άλλων μορφών και κυρίως της κοινωνικής και οικονομικής βίας.

Ενας πολιτισμός που στηρίζει και στηρίζεται στην ανταγωνιστικότητα για την νομή κάθε αγαθού δεν μπορεί παρά να αναπαράγει τη βία. Και τα στατιστικώς βέβαια επακόλουθά της που μας δείχνουν οι φωτογραφίες. Δείτε τι γράφει ο Darthiir the Abban για την οικονομική βία!

Μήπως πρέπει στα παιδιά μας, αντί να τα στέλνουμε σχολείο, να τους πάρουμε από καμιά κουμπούρα, όπως έκαναν οι μανιάτες πρόγονοί μου; Αφου και στο σχολείο γίνονται καθημερινοί μάρτυρες του (school) bullying και της κάθε λογής άσκησης της βίας; Aφου η ένοια κάθε δικαίου δείχνει να έχει καταλυθεί στον τόπο μας; Και περιορίζεται μόνο σε "επικοινωνιακού τύπου" δηλώσεις περί του δέον γενέσθαι; Κι από πίσω πανταχού παρούσα βρίσκεται η θεά βία;
[by Tzeferis Peter]

2 comments:

Unknown είπε...

Υπάρχουν ήδη αρκετοί πάντως που πιστεύουν ότι πρέπει να αγοράσουν κουμπούρα στο σπίτι.
Το ότι "το όπλο νομοτελειακά θα βαφτεί με αίμα" έχει εκφυλιστεί μάλλον σε καλλιτεχνική φράση τραγουδιών

Sophia είπε...

Αρκετά από τα δικά μου πάντως, ήδη είναι κουμπουριασμένα με τις ευλογίες και την περηφάνια των γονιών τους.... ;-(

Το παρήγορο όμως είναι, ότι η πρώτη κουβέντα που άκουσα χτες το πρωί, μετά την απεργία, από ένα πρωτάκι, ήταν:
-Κυρία, η βία φέρνει βία. Τί μπορούμε να κάνουμε για να μην γίνονται ποτέ τέτοια πράγματα;
Και γύρισα το μεσημέρι σπίτι μου, πολύ χαρούμενη...

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!