3.6.10

Οι "τρύπες" Darvaza και Kola : οι πύλες της κόλασης

The Darvaza Well

[by Tzeferis Peter: The Darvazza and Kola wells: the wells to hell]


Το Darvaz, «η πόρτα της κόλασης» (ή η πόρτα του διαβόλου) όπως λέγεται από ντόπιους και τουρίστες πλέον, βρίσκεται στην έρημο Καρακούμ του Τουρκμενιστάν (και όχι στο Ουζμπεκιστάν που ειναι μια χώρα δίπλα στο Τουρκμενιστάν), κοντά στο ομώνυμο χωριό.

Η ιστορία της «πόρτας της κόλασης», ξεκίνησε κατά την διάρκεια γεώτρησης για φυσικό αέριο από τους Σοβιετικούς γεωλόγους τη δεκαετία του 70. Κατά την διάρκεια της γεώτρησης, έγινε μια μεγάλη κατακρήμνιση εδαφών, καταπλακώνοντας και ρουφώντας στην κυριολεξία ανθρώπους και μηχανήματα και αφήνοντας έναν κρατήρα με διάμετρο πάνω από 60 μέτρα και βάθος πάνω από 25.Ο τεράστιος κρατήρας γέμισε δηλητηριώδη αέρια και κανένας δεν τόλμησε ποτέ να κατέβει σε αυτόν. Μάλιστα τον ανάφλεξαν έτσι ώστε τα αέρια αυτά να μην εξέρχονται από τον κρατήρα και από τότε καίει συνεχώς. Κανένας δεν ξέρει πόσοι τόνοι γαιαερίου εξαιρετικής ποιότητας έχουν καεί, όλα αυτά τα χρόνια, σε μια ατελείωτη φωτιά στην «πόρτα της Κόλασης» δημιουργώντας μια εξίσου σημαντική οικολογική καταστροφή.

Ηταν κι αυτό ενα αποτέλεσμα της μαξιμαλιστικής πολιτικής των σοβιέτ που τρυπούσαν κι έσκαβαν τα πάντα, χωρίς να έχουν ερευνήσει επαρκώς. Υπενθυμίζεται ότι οι ίδιοι άνοιξαν, την ίδια περίπου περίοδο, και την "βαθύτερη τρύπα στον κόσμο" που έγινε από τον άνθρωπο με τεχνητά μέσα, και η οποία βρίσκεται στην Ρωσία και συγκεκριμένα στην χερσόνησο Kola Superdeep Borehole και έχει βάθος 12.262 μέτρα. Όταν τα τρυπάνια έφτασαν κοντά στο 13ο χιλιόμετρο, οι συσκευές στην επιφάνεια κατέγραψαν παράξενους ήχους στο πηγάδι. Οι εργάτες μπορούσαν να ορκιστούν ότι ακούγονταν σαν "φωνές από αμαρτωλούς στην κόλαση" και στην συνέχεια εντόπισαν μια ισχυρή έκρηξη άγνωστης φύσεως...

Το πρόγραμμα στοίχισε αρκετά χρήματα αλλά άξιζε τον κόπο και τα έξοδα καθώς όταν το τρυπάνι έφτασε σε βάθος 9.5 χιλιομέτρων έπεσε επάνω σε πετρώματα πλούσια σε χρυσό και διαμάντια.

Aς μην ανησυχούμε λοιπόν που στη ζωή μας δεν βγάλαμε χρυσό. Αν η κόλαση υπάρχει πραγματικά, είναι ένα υπέροχο ζεστό μέρος που σιγοκαίει γαιοαέριο και είναι γεμάτο με πολύτιμους λίθους, χρυσό και διαμάντια...
[Πέτρος τζεφέρης] [by tzeferis Peter]

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!