10.8.10

H ανάκαμψη του Πρίνου

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ by Peter Tzeferis


[...Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ μέσω της θυγατρικής της εταιρίας KAVALA OIL είναι η μοναδική εταιρία στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται σ’ αυτό τον τομέα, δηλ. την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μ΄ ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο έδωσε νέα πνοή στην KAVALA OIL και μαζί μ’ αυτή στην πόλη της Καβάλας και επανέφερε την Ελλάδα στον χάρτη των χωρών που πραγματοποιούνται επενδύσεις και μαζί μ’ αυτό έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Έχουμε περισσότερους από 280 ανθρώπους που εργάζονται αυτή τη στιγμή για την εταιρία μας στην Καβάλα και όπως καταλαβαίνετε μια τέτοια δραστηριότητα είναι πολύ σημαντική για την τοπική κοινωνία.

Είναι η μοναδική εξειδικευμένη δυναμικότητα ανθρώπων που ασχολούνται με αυτή τη δραστηριότητα και το λέω αυτό γιατί δεν υπάρχουν κι άλλες εταιρίες, υπάρχει όμως μια εμπειρία που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή της Καβάλας και έχει μια ιστορία 30 με 40 χρόνια.

Άνθρωποι που μεγάλωσαν, εξελίχθηκαν, δουλεύουν ή συνταξιοδοτήθηκαν και ακόμη δουλεύουν για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή. Η εταιρία μας επένδυσε περισσότερα από 100 εκατομ. δολάρια.

Βλέποντας την κρίση που υπάρχει τριγύρω μας είναι ευνόητο ότι μια επένδυση αυτού του μεγέθους είναι πολύ σημαντική τόσο για τον τόπο αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα.

Έχουμε φέρει 2 γεωτρύπανα μέσα στην ίδια χρονιά, έχουμε κάνει δυο πάρα πολύ μεγάλες γεωτρήσεις για τις οποίες θα σας μιλήσω λίγο αργότερα.

Στις αρχές του χρόνου φέραμε σε παραγωγή το 1ο πεδίο το λεγόμενο Ε το οποίο είναι το 1ο πεδίο αξιοποίησης πετρελαίου τα τελευταία 14 χρόνια.

Αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει σε μια παραγωγή της τάξης των 4000 βαρελιών κι αυτός είναι ένας τετραπλασιασμός από τότε που ξεκίνησε η εταιρία μας και ανάλαβε την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην περιοχή αυτή.

Έχουμε αυτή τη στιγμή επέκταση των ενδιαφερόντων της εταιρίας μας και στο εξωτερικό παίρνοντας νέες άδειες για έρευνα για αξιολόγηση και αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην Αίγυπτο.

Η επέκταση στον ελληνικό χώρο δεν έχει ξεχαστεί. Ναι μεν παράγουμε πετρέλαιο από τα υπάρχοντα πεδία του Β.Πρίνου και του Ε αλλά ξέρουμε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Β.Ελλάδος.....]

[ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ, από Ημερίδα με θέμα «Οι Θησαυροί της Βορείου Ελλάδος», Θεσσαλονίκη, 29.05.2010]

2 comments:

KitsosMitsos είπε...

Χρειαζόμαστε τις θετικές ειδήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στην προσπάθεια. Ο κόσμος της Καβάλας χρειάζεται τα πετρέλαια και την εταιρεία αυτή όσο τίποτε άλλο.

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!