7.9.10

Από την Πεντέλη στον Παρθενώνα. Κι από εκεί στην κατάντια του σήμερα...

H πιο συνηθισμένη απορία των επισκεπτών της Ακρόπολης αφορά στον τρόπο ανύψωσης των μαρμάρων. Οι περισσότεροι από μας αγνοούμε ότι άλλα στάδια της κατασκευής, όπως η εξόρυξη από το λατομείο της Πεντέλης και η μεταφορά, ήταν δυσκολότερα από εκείνο της ανύψωσης και ότι το δυσκολότερο
επίτευγμα ήταν η τέλεια επιπέδωση και συναρμογή των σπονδύλων, των κιονόκρανων αλλά και του καθενός λίθου ξεχωριστά που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή του ναού.  Μπορεί ο Παρθενώνας, να αποτελεί ένα ανυπέρβλητο  ιδεολογικό, ιστορικό και καλλιτεχνικό δημιούργημα, όμως ως αρχιτεκτονικό και τεχνολογικό πρότυπο, είναι σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη.
Ο αρχιτέκτονας Μανόλης Κορρές στο βιβλίο του "από την Πεντέλη στον Παρθενώνα" (εκδόσεις Μέλισσα) ισχυρίζεται ότι σήμερα, με την  υπάρχουσα τεχνολογία αλλά και τη δυνατότητα ισάριθμων ή και περισσότερων εργατοτεχνιτών, δεν θα ήταν δυνατόν  να χτιστεί ο Παρθενώνας στα οχτώ μόνο χρόνια που τον έχτισαν οι αρχαίοι.  Μπορεί η σκέψη αυτή να μοιάζει παράδοξη, όμως είναι καλά τεκμηριωμένη και μπορεί κανείς να δει όλη την τεκμηρίωση στο βιβλίο του Μ. Κορρέ.

Ένα από τα μυστικά της κατασκευής ήταν η μεταλλουργία των λιθοξοϊκών εργαλείων και η απίστευτη επιδεξιότητα των αρχαίων λιθοξόων. Από την ποιότητα των ιχνών που άφησαν στα μάρμαρα, φαίνεται ότι τα εργαλεία τους ήταν πολύ ανώτερα από τα σημερινά. Είναι προφανές ότι εκείνη την εποχή είχαν καταλήξει σε κάποιες αξεπέραστες μεταλλουργικές συνταγές, μετά από πολύ αυστηρή πειραματική έρευνα. Οι συνταγές αυτές χάθηκαν, όπως πολλές άλλες ειδικές γνώσεις, όταν άρχισε η παρακμή του αρχαίου κόσμου.

Οι ρόλοι των ανθρώπων που συμμετείχαν σέ ένα μεγάλο έργο στον αρχαίο κόσμο ήταν εντελώς διαφορετικοί από τους σημερινούς. Ούτε τα τεχνικά μέσα για τους αρχαίους αρχιτέκτονες και γλύπτες ήταν με τον ίδιο τρόπο δεδομένα, όπως είναι για τους σημερινούς αρχιτέκτονες τα σχεδιαστικά υλικά, τα «έτοιμα» μηχανήματα, τα εμπορικά δομικά και άλλα υλικά. Ένας αρχαίος αρχιτέκτονας ήταν πολύ συχνά υπεύθυνος για τη σχεδίαση των μηχανικών μέσων και τη χειρωνακτική εκτέλεση υποδειγμάτων για τους τεχνίτες του. Ένας καλός λατόμος είχε πολύ συχνά στη σκέψη του πολλά από τα προβλήματα του γλύπτη ή του αρχιτέκτονα κι έκανε υπολογισμούς που απαιτούσαν συνολική πνευματική καλλιέργεια. Έπρεπε να παρατηρεί, να αξιολογεί και να διαχειρίζεται ένα πολύ δύσκολο υλικό, όπως είναι το μάρμαρο. Έπρεπε να συλλαμβάνει πολύπλοκους συνδυασμούς γεωλογικών, γεωμετρικών, καλλιτεχνικών και μηχανικών παραγόντων. Ένας άξιος τεχνίτης ήταν φυσικό να έχει θεωρητικά ενδιαφέροντα. Αν τα συνδύαζε και με ένα ξεχωριστό ταλέντο, τότε ήταν δυνατό να εξελιχτεί σε αρχιτέκτονα.

Μια άλλη εξίσου απαραίτητα προυπόθεση ήταν η αποτελεσματική οργάνωση.  Οι λαμπροί συντελεστές εκείνων των έργων έπρεπε όλοι να υπόκεινται σε ένα τέλειο σύστημα οργάνωσης της προσπάθειας και της παραγωγής, το οποίο καθεαυτό ήταν έξοχο επίτευγμα πολυσύνθετης πνευματικής εργασίας.
 
Προς τι λοιπόν οι απλουστευτικοί διαχωρισμοί των συστατικών των μεγάλων έργων σε ανώτερα πνευματικά και κατώτερα "χειρωνακτικά" και "διαχειριστικά"; Γιατί να θεωρούνται απλά εκτελεστικά οργανα ακόμη κι εκείνοι που στο δικό τους μέρος χαρακτηρίζονται απο όλα εκείνα που συνιστούν την προσωπικότητα ενός, έστω και μικρού, δημιουργού;
 
[από το βιβλίο του Μ. Κορρέ "Απο την Πεντέλη στον Παρθενώνα", 1993]
 
Κοντολογίς, η ακρόπολη του Περικλή, του Ικτίνου,του Καλλικράτη και του Φειδία, δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί χωρίς τον απλό τεχνίτη, τον  λατόμο, τον λιθοξόο, τον μαρμαροτεχνίτη ..  Το σπουδαιότερο μνημείο του δυτικού πολιτισμού,   δεν θα είχε συντελεστεί αν οι μέθοδοι εξόρυξης και επεξεργασίας, του πεντελικού μαρμάρου δεν είχαν φτάσει σε θαυμαστά για την εποχή επίπεδα.

Και κάτι τελευταίο. Και τότε, όπως και σήμερα,  μπροστά στα εντυπωσιακά αρχαία επιτεύγματα, το γνωστό τυπικό ελληνικό χαρακτηριστικό έκανε και πάλι την εμφάνιση του:  η πολυπραγμοσύνη του Περικλή προκάλεσε το φθόνο των αντιπάλων του, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι ξοδεύει «τα κοινά των Ελλήνων χρήματα» σε έργα βιτρίνας που εξευτελίζουν όλη την Ελλάδα, αφού δίνονται χρήματα για να χρυσοστολίζουν την Αθήνα «ως αλαζόνα γυναίκα, με λίθους πολυτελείς και ναούς χιλιοτάλαντους». Θύμα της κατακραυγής και των λαϊκών δικαστηρίων υπήρξε και ο Φειδίας, ο οποίος φυλακίστηκε ή, σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πόλη πριν προλάβει να ολοκληρώσει τη διακόσμηση του ναού.

Ας προβληματιστούν λοιπόν, όσοι σήμερα λοιδωρούν του ορυκτούς πόρους, ιδιαίτερα στον τόπο μας παρότι είναι προικισμένος σε αυτούς, θεωρώντας ότι το μόνο που μπορούν να προσφέρουν ειναι η ..υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Η βιώσιμη ανάπτυξη, η ανάπτυξη γενικότερα, θέλει "κότσια" και δεν ειναι ένα μονομερές αποτέλεσμα ενός ανθρώπου, ενός τομέα, μιας μόνης πολιτικής βούλησης, ενός σύγχρονου αναπτυξιακού νόμου. Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα μαζί. Εχει να κάνει με την αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών, με την ύπαρξη κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού, τη λειτουργία υποδομών, τη δημιουργία σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, την κουλτούρα μιας κοινωνίας.

Σε αυτήν την προσπάθεια δεν πρέπει να λείψει κανείς, ούτε ο απλός λιθοξόος, ούτε ο λατόμος, ούτε ο μαρμαροτεχνίτης. Κι ακόμη, οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες δεν είναι πάντα άμεσης απόδοσης. Μια επένδυση που ξεκινάει σήμερα μπορεί να έχει απόδοση σε κάποιους μήνες ή σε μερικά χρόνια. Καποτε όμως πρέπει να ξεκινήσουν.

[του Πέτρου Τζεφέρη] [by tzeferis peter]

6 comments:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου φίλε Πέτρο και ομολογώ ότι θα σπεύσω να προμηθευτώ το βιβλίο του κ.Κορρέ.
Αξίζει να περιηγηθεί κανείς στην οδό λιθαγωγείας στην Πεντέλη και να δει τα παλαιά λατομεία.
Από εκεί έφευγαν τα μάρμαρα της Ακρόπολης σχεδόν έτοιμα για τοποθέτηση.
Να αναφέρω ωστόσο ότι οι αρχαίοι εκτός του ότι κατάφεραν το ακατόρθωτο, το έκαναν και με πολύ σεβασμό στο περιβάλλον. Οι νεώτερες εκμεταλλεύσεις και οι "σύγχρονοι τρόποι" εξόρυξης οδήγησαν το Πεντελικό στην μορφή που έχει σήμερα, για να μην αναφέρω τις φωτιές.
Γίνεται όμως προσπάθεια και ελπίζουμε ότι θα ξαναπρασινίσει το βουνό που πληγώσαμε.
Μ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Mount Pentelikon was the source of the marble used to build the Parthenon. With such a long and distinguished history - dating back to the early fifth century BC - the marble quarries deserved to be celebrated. Thus was born the idea of an open air museum, which would allow the workings to be viewed safely and to be explained.
Dionyssomarble S.A. commissioned a landscape sculptress, aided by a group of architects to reconvert the old quarries, located at Pentelikon mountain, into a public space.
The ancient quarries of Dionyssos, have been made accessible to the public through a series of paths built from the plentiful waste rock scattered about site. A design team has ensures the artificial landscape that dates back to the 5th century BC is preserved, giving the visitor the opportunity to comprehend the scale of operations and the challenges of working with minimal equipment in a remote area.

βιωσιμη αναπτυξη είπε...

Ευχαριστούμε ΜΝ. Διακριτική αλλά πάντα διακριτή παρουσία!

KitsosMitsos είπε...

Πραγματικά πολυδιάστατο το θέμα.
Καλή προσπάθεια ανάδειξής του.

Ανώνυμος είπε...

κ.Πέτρο θέλω να σας συγχαρώ για την σημαντική δουλειά που κάνετε και αναδεικνύετε την πίσω πλευρά όλων εκείνων που ποτέ δεν ειναι προφανή αλλά είναι παρεξηγημένα.
Οπως τα μάρμαρα και ο τομέας της εξόρυξής τους.

Unknown είπε...

Ειναι γνωστο οτι τα εργαλεια τοτε, και ειδικα τα σκαρπελα, επιδιορθώνοταν συχνα στην φωτια με σφυριλατηση με αποτελεσμα με την καιρο να γινονται πολυ καθαρα ατσαλια,

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!