12.9.10

Δεσμώτες της ανάπτυξης

[Δρ. Νικόλαος Αρβανιτίδης]

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια δρομολογήθηκαν στην Σουηδία περισσότερες από 60 μεταλλευτικές επενδύσεις, και άλλες τόσες περίπου στην Φινλανδία. Στην Ελλάδα την ίδια περίοδο, από τις περίπου 10 δεν υλοποιήθηκε καμία. Μεταξύ τους και οι τρεις βιώσιμες οικονομικά επενδύσεις που αφορούν στην αξιοποίηση των πολυμεταλλικών κοιτασμάτων χρυσού στην Χαλκιδική και την Θράκη. Σε σχετική λίστα των Ηνωμένων Εθνών οι δύο χώρες του ευρωπαϊκού βορρά βρίσκονται στις πρώτες θέσεις σε θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις αναπτυξιακού προγραμματισμού, αλλά και ευαισθησίας για την ποιότητα του περιβάλλοντος. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δημοκρατικών αξιών οι τοπικές κοινωνίες αξιολόγησαν, έκριναν, έθεσαν όρους, αποφάσισαν και συναίνεσαν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Στην δική τους αντίληψη «τόπος» είναι η χώρα τους. Όχι η αυλή και το χωριό τους ή το γειτονικό χωριό και η ευρύτερη περιοχή...

Δείτε περισσότερα στο http://greenminerals.blogspot.com/

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Εχ, εμείς εδώ αγόμαστε και φερόμαστε και επιπλέον... βαριόμαστε.
Εκρηκτικός συνδυασμός...

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ είπε...

Εδώ υπάρχουν μονοδιάστατοι μονόλογοι, ενθεν και εκείθεν, οι οποίοι ποτέ δεν στοχεύουν σε λύση, παρά μόνο στην επίτευξη του επικοινωνιακού αποτελέσματος.
Και ποτέ, σχεδόν ποτέ, δεν είναι αδολοι αλλά έχουν πάντα πίσω τους οικονομικά δεδομένα.
"Ναι, γίνεται" είπε ο πρωθυπουργός προχτές..
Πως γίνεται όμως και με τί κόστος δεν μας το ανέλυσε επαρκώς.

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!