16.10.10

Αυτούς τους μεταλλωρύχους ποιός θα τους σώσει;

Την ίδια ώρα που ο Σεμπαστιάν Πινέιρα επισκεπτόταν την Βρετανία, χαμογελαστός και με τον αέρα, πλέον, του δημοφιλούς ηγέτη, το δράμα άλλων μεταλλωρύχων μόλις ξεκινούσε.

Με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά, οι ελπίδες έσβησαν πολύ γρήγορα, καθώς πιστεύεται ότι και οι 11 μεταλλωρύχοι που παγιδεύτηκαν σε βάθος 50-80 μέτρων μετά από έκρηξη στο ορυχείο της πόλης Γιουζού, στην επαρχία Χενάν της Κίνας, ειναι νεκροί από τις αναθυμιάσεις και τη σκόνη. Το σύνολο των νεκρών ξεπέρασε τους 26, ενώ άλλοι 239 κατάφεραν να βγουν από το ορυχείο με ασφάλεια. Τα ορυχεία, και ειδικά τα ανθρακωρυχεία, στην Κίνα είναι πασίγνωστα για τα ανεπαρκή μέτρα εργασιακής ασφάλειας και τα συχνά δυστυχήματα. Το τίμημα της χωρίς όρια ανάπτυξης είναι πολύ βαρύ... εντούτοις δεν ιδρώνει το αυτί κανενός!

 Ομως δεν είναι μόνο η Κίνα. Στο Εκουαδόρ (Ισημερινός), κανένα νέο για την τύχη τεσσάρων μεταλλωρύχων, που έχουν εγκλωβιστεί σε βάθος 150 μέτρων κάτω από τη γη, μετά την κατάρρευση υπόγειας στοάς σε ορυχείο του Πορτοβέλο,  δεν έχουν οι τοπικές αρχές, ενόσω εξελίσσεται  επιχείρηση για τη διάσωσή τους. Οι συνάδελφοί τους μετέχουν στην επιχείρηση διάσωσής τους, κατά την οποία ένα γεωτρύπανο προσπαθεί να ανοίξει ένα πέρασμα μέχρι τους εγκλωβισμένους, που βρίσκονται σε μια στοά με πλάτος 2,5 μέτρα, 2 μέτρα ύψος και περίπου 60 μέτρα μήκος. Ο θεός μαζί τους...

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, στο κινεζικής ιδιοκτησίας ανθρακωρυχείο Collum στη Ζάμπια, "στελέχη" της εταιρείας πυροβόλησαν και τραυμάτισαν 12 εργαζόμενους όταν αυτοί διαμαρτυρήθηκαν για τις κακές εργασιακές συνθήκες!
Μήπως θα χρειαστεί να νοιαστεί κάποιος παραπάνω από το μήνυμα για "κουράγιο, πίστη, ελπίδα και ενότητα" που έστειλε σε ολους αυτούς από το Λονδίνο, όπου βρίσκεται, ο πρόεδρος της Χιλής;

[του Πέτρου Τζεφέρη[ [by Tzeferis Peter]

2 comments:

Unknown είπε...

Όσοι νοιάζονται δεν μπορούν να κάνουν τίποτε (εκτός ίσως του να σταματήσουν να αγοράζουν οτιδήποτε εισαγωγής, ακόμα και αν περιέχει πρώτες ύλες εισαγωγής, πράγμα σχεδόν αδύνατο...), όσοι μπορούν, νοιάζονται μόνο για το χρήμα και όχι για τους ανθρώπους.
Εξίσωση για γερούς λύτες...

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ είπε...

ετσι ακριβώς!
και πάντοτε όσοι καταφέρνουν και μεταπηδούν από την πρώτη κατηγορία την δεύτερη, αμέσως, μα ενα πράγμα αμέσως, αρχίζουν να παύουν να νοιάζονται....
αλλάζουν ενδιαφέρονται, φιλτράρουν τα λεγόμενα και γραφόμενα και μια από τα ίδια...

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!