24.11.10

Εσβησε κάθε ελπίδα για τους μεταλλωρύχους της Ν. Ζηλανδίας

Νεκροί θεωρούνται ήδη και οι 29 μεταλλωρύχοι του ορυχείου Pike River  της Νέας Ζηλανδίας μετά και την δεύτερη έκρηξη που δεν άφησε κανένα περιθώριο ελπίδας για τα σωστικά συνεργεία.

Η δεύτερη έκρηξη ήρθε 5 ημέρες μετά την πρώτη, όταν μια σωστική ομάδα εκτελούσε γεώτρηση προσπαθώντας να προσεγγίσει το μέρος του ορυχείου όπου οι 29 εργαζόμενοι πιστεύεται ότι εργάζονταν. Η γεώτρηση καθώς και οι προηγούμενες αυτής (ερευνητικού χαρακτήρα) έδειξαν «εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε μονοξείδιο του άνθρακα,  σε μεθάνιο και σχετικά χαμηλό οξυγόνο» κάτι που είχε υποχρεώσει τους διασώστες να μην επιχειρήσουν. Το μονοξείδιο του άνθρακα  είναι εξαιρετικά δηλητηριώδες, ενώ το εκρηκτικό αέριο είναι το μεθάνιο στο οποίο πιστεύεται ότι οφείλεται η έκρηξη τόσο  της Παρασκευής όσο και η δεύτερη έκρηξη. Υπενθυμίζεται ότι και  δύο ρομπότ του στρατού (που συνήθως χρησιμοποιούνται για την εξουδετέρωση βομβών ) είχαν κατευθυνθεί εντός της σήραγγας  (περίπου 1 χιλιόμετρο εντός αυτής) και μάλιστα είχαν  "βρεί" το κράνος ενός ανθρακωρύχου. Αξιωματούχοι είπαν ότι το κράνος ανήκε σε έναν από τους δύο ανθρακωρύχους που κατάφεραν να ξεφύγουν από την αρχική έκρηξη.

Ευτυχώς που τα σωστικά συνεργεία δεν έκαναν το λάθος να εισέλθουν χωρίς να έχουν τις απαιτούμενες διαβεβαιώσεις ασφαλείας. Αλλωστε τίποτε δεν προδίκαζε  με σιγουριά ότι οι μεταλλωρύχοι ήταν στη ζωή μετά την πρώτη έκρηξη.

Πρόκειται για την χειρότερη μεταλλευτική τραγωδία των τελευταίων 100 ετών για τη Ν. Ζηλανδία. Μαζί με τον αβάσταχτο πόνο για τους νεκρούς, τα ερωτηματικά  για τα θέματα ασφαλείας εντός των υπόγειων ανθρακωρυχείων παραμένουν...

Νέo δράμα με ανθρακωρυχείο στη N. Ζηλανδία

3 comments:

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

κι ότι χθες διάβαζα σε κάποια εφηνερίδα δηλώσεις του πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας που καθυησύχαζε τους συγγενείς των μεταλλορύχων να μην ανησυχούν γιατί οι υπεύθυνοι του ορυχείου "τον διαβεβαίωσαν οτι υπάρχει αρκετό οξυγόνο"και σίγουρα θα σωθούν.Σήμερα,βέβαια,στην καθημερινή μιλάνε για την δεύτερη έκρηξη και την απώλεια των 29 μεταλλορύχων. Ποιός κοροιδεύει ποιον?...(δεν αναφέρομαι,βέβαια,στους δημοσιογράφους που μεταφέρουν ειδήσεις αν και μετά από επιλογή βέβαια.)Είμαστε στο έλεος του Θεού και στην προστασία της αυτοκυριαρχίας μας.Ας καταλάβουμε,τουλάχιστον οτι είμαστε όλοι μαζί και κανείς δεν είναι εχθρός κανενός.

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

Σε δεύτερη σκέψη νομίζω ότι ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας ορθώς προσπάθησε να ενθαρρύνει τους συγγενείς των θυμάτων,όσο υπήρχε ακόμα ελπίδα,όπως και να διαφυλάξει τη δημόσια εικόνα της χώρας του.Η ευθύνη του έγκυται στο ότι δεν κατάφερε να διαφυλάξει με αυστηρούς νόμους την τήρηση κανόνων ασφαλείας για τις ζωές των εργαζομένων.Δεδομένου οτι οι γνώσεις μου δεν επαρκούν στο θέμα αυτό δε μπορώ να αναλύσω υπαιτιότητες σε θέματα που εμπλέκονται δημόσια και ιδιωτικά συμφέροντα και κέρδη και μάλιστα για καταστάσεις όπως η δουλειά των μεταλλορύχων που τα προβλήματα υπάρχουν παγκόσμια.Επιπλέων,και το ότι οι δημοσιογράφοι προθυμοποιήθηκαν αμέσως να μεταδώσουν ειδήσεις ελπίδας έχει το θετικό ότι σε μια εποχή που ο κόσμος βομβαρδίζεται από δυσσάρεστες ειδήσεις του έδωσαν μια μέρα έστω αισιοδοξίας.Ευτυχώς,βέβαια,που μπορούμε να μαθαίνουμε τα δεδομένα με ακρίβεια και επεξηγήσεις,όσοι ενδιαφερόμαστε, από έγκυρα επιστημονικά μπλογκ όπως το παρόν.

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!