Νέo δράμα με ανθρακωρυχείο στη N. Ζηλανδία
Την ίδια ώρα που οι χιλιανοί μεταλλωρύχοι περιφέρονται και επιδεικνύονται ανά την υφήλιο ως ματαιόδοξοι τηλεοπτικοί αστέρες, νέο δράμα για 29 μεταλλωρύχους που έχουν παγιδευτεί στο ανθρακωρυχείο Pike River, που βρίσκεται στη δυτική ακτή της Νότιας Νήσου της Νέας Ζηλανδίας. Το ορυχείο Pike River παράγει μεταλλουργικό κοκ (οπτάνθρακα) υψηλής ποιότητας και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρείας οι ανθρακωρύχοι ήταν εκπαιδευμένοι κι εξοπλισμένοι με φιάλες οξυγόνου (30 min). Pike River Coal Mine (google maps)
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επαφή με τους μεταλλωρύχους, οι οποίοι παγιδεύτηκαν μετά από έκρηξη στο ορυχείο, σε βάθος μόλις 120 -150 μέτρα από την επιφάνεια της Γης αλλά περίπου 2,5 χιλιόμετρα από την μοναδική είσοδο του ορυχείου.
Pike River Coal : Spectacular New Zealand Mine
Εντούτοις, όλα δείχνουν πως αυτή η περίπτωση δεν σχετίζεται με εκείνη της Xιλής. Κι αυτό γιατί εδώ υπάρχουν οι αναθυμιάσεις αερίων και για να ξεκινήσουν την επιχείρηση απεγκλωβισμού θα πρέπει πρώτα να υπάρχει πλήρης εικόνα για τις συνθήκες ασφάλειας που επικρατούν εντός του ορυχείου και να βεβαιωθούν ότι το σύστημα εξαερισμού λειτουργεί. Δυστυχώς μετά την διακοπή στην ηλεκτροδότηση είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ένας ακόμη κυλινδρικός σωλήνας πρέπει να εισαχθεί στο φρέαρ του ορυχείου για να ελεγχθεί η ποιότητα του αέρα πριν εισέλθουν μέσα σε αυτό οι διασώστες. Στη συνέχεια ανακοίνωσαν ότι δεν είναι -τουλάχιστον προς το παρόν- δυνατό να εισέλθουν εντός του ορυχείου εξ αιτίας της παρουσίας αερίου, κυρίως μεθανίου, και οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν ότι τα επίπεδα του αερίου έχουν υποχωρήσει ελάχιστα.
Κάποτε όταν τα συστήματα ασφαλείας των ανθρακωρυχείων ήταν σε πρωτόγονη μορφή, οι μεταλλωρύχοι μετέφεραν πάντα μαζί τους -σε κλουβιά- καναρίνια. Καθημερινά παρατηρούσαν επισταμένως τις αντιδράσεις τους, σταματούσαν σε κάθε ανησυχητικό σημάδι, προσπαθούσαν να ελέγχουν διαρκώς την κατάσταση της υγείας τους. Γιατί, αν κάποιο καναρίνι αρρώσταινε, αυτό ήταν δείγμα κινδύνου και για την κατάσταση του αερισμού εντός των στοών: σήμαινε πως μέσα στο κοίτασμα ή σε κάποια υπερκείμενη ή υποκείμνη στρώση υπάρχουν εγκλωβισμένα επικίνδυνα αέρια. Δυστυχώς τώρα δεν υπήρχαν ούτε τα καναρίνια...
Δεν θέλουμε να υποτιμήσουμε τα μέτρα ασφαλείας που είχαν παρθεί εφόσον δεν τα γνωρίζουμε ούτε και τις δυνατότητες για επέμβαση των σωστικών συνεργείων. Ούτε προκρίνουμε οποιαδήποτε βεβιασμένη απόπειρα για τον απεγκλωβισμό που θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική για τους τυχόν επιζώντες μεταλλωρύχους αλλά και για τους διασώστες. Εντούτοις, τα θέματα ασφαλείας στα ανθρακωρυχεία ειναι εξαιρετικά σημαντική υπόθεση για την μεταλλευτική, εφόσον τα υπόγεια ανθρακωρυχεία, εξακολουθούν κάθε χρόνο να επιβεβαιώνουν "εμπράκτως" την επικινδυνότητά τους με επαναλαμβανόμενα σοβαρότατα δυστυχήματα!
Είναι αλήθεια ότι η παρουσία μεθανίου σε υψηλή συγκέντρωση και η συσσώρευση σκόνης άνθρακα μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές εκρήξεις στα υπόγεια ανθρακωρυχεία, με πάρα πολλά θύματα. Ομως είναι εξίσου αλήθεια ότι είναι εφικτή η αποφυγή των εκρήξεων όταν εφαρμόζονται αυστηρά τα μέτρα ασφάλειας για τον έλεγχο των αερίων, τον εξαερισμό και τον κλιματισμό των στοών και γενικότερα την υγεία και ασφάλεια στον τόπο εργασίας. Επισημαίνεται ότι προ ημερών κινεζικό δικαστήριο καταδίκασε στελέχη ανθρακωρυχείου ως υπαίτιους για τους θανάτους 76 εργαζομένων σε έκρηξη που είχε σημειωθεί το 2009. Πρόκειται για την πρώτη φορά που στην Κίνα αποδίδονται ευθύνες και κρίνονται ένοχοι για πρόκληση κινδύνου για την δημόσια ασφάλεια και υγεία. Ας ελπίσουμε ότι δεν είναι "για τα μάτια του κόσμου". Τα κινεζικά ανθρακωρυχεία είναι "διαβόητα" για την παραβίαση των κανόνων εργασιακής ασφάλειας και θεωρούνται τα πιο θανάσιμα στον κόσμο, με χιλιάδες νεκρούς κάθε χρόνο, των οποίων ο αριθμός ειναι πάντα μεγαλύτερων των επίσημων στατιστικών. Κατά μέσο όροι 13 ανθρακωρύχοι σκοτώνονται καθημερινά εντός των ανθρακωρυχείων στη Κίνα, αλλά αυτό δυστυχώς δεν συγκινεί κανέναν!
Στην Ελλάδα δεν υφίστανται πλέον υπόγεια ανθρακωρυχεία, μετά το κλείσιμο των υπόγειων λιγνιτορυχείων στο Αλιβέρι και στην Κύμη Ευβοίας. Υπάρχουν εκτεταμένα κοιτάσματα λιγνίτη στην λεκάνη της Πτολεμαϊδας, Κοζάνης, στο Αμύνταιο, στην Φλώρινα, στη Μεγαλόπολη, στο Αλιβέρι, στην Ελασσόνα και στη Δράμα, εκ των οποίων τα δύο τελευταία δεν έχουν υποστεί εκμετάλλευση. Η εκμετάλλευση του λιγνίτη από τη ΔΕΗ ΑΕ αλλά και τους λίγους ιδιώτες που έχουν απομείνει (Καραπάτης, Παπαλόης, Λάρκο στα Σέρβια Κοζάνης κλπ) ευτυχώς πραγματοποιείται με επιφανειακές εξορύξεις και με τη χρήση καδοφόρων εκσκαφέων και ταινιοδρόμων (για τη ΔΕΗ),οπότε τα προβλήματα μετατοπίζονται κυρίως στον περιβαλλοντικό τομέα.
Τελευταία νέα: δοκιμάζουν την αποστολή ρομπότ μέσα στο ορυχείο
New Zealand mine rescue shrinking
6 comments:
το ότι το έτος 2010 που συζητάμε για εκδρομές και διακοπές και χτίσιμο οικισμών στο διάστημα συνεχίζουν οι άνθρωποι που δουλεύουν για να μας παρέχουν τις πρώτες ύλες για την όμορφη ζωή μας να πεθαίνουν σωρηδών σαν τα ποντίκια αβοήθητοι δείχνει πόσο αντιδιαμετρικά έχει "θεοποιηθεί" η ύλη και έχει ευτελιστείτο μακράν πολυτιμότερο αγαθό στον κόσμο, η ανάσα του Θεού ,η ανθρώπινη ζωή .Ελπιδοφόρα η πληροφορία ότι σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν ρομπότ για να διασφαλίζεται η ασφάλεια των ανθρώπων.Το μυαλό του ανθρώπου είναι ικανό να σταματήσει την καταστροφή που η πλεονεξία μας προκαλεί όταν καταλάβουν οι "έχοντες και κατέχοντες"πως μόνο όλοι μαζί θα προχωρήσουμε,αλλιώς κι οι προνομιούχοι θα επιβιώσουν μεν παροδικά και μετά απλώς θα χαθούν κι αυτοί.
Δυστυχώς τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα από την αρχή για την περίπτωση αυτή. Και το βασανιστικό ερώτημα τώρα ειναι: Can we risk lives for save lives?
Τι θα γίνει αν χαθούν και πολλοί από τους διασώστες που θα επιχειρήσουν;
http://news.yahoo.com/video/world-15749633/23144162
Ο διασώστης διάλεξε το επάγγελμα αυτό ακριβώς γιατί είναι έτοιμος να θυσιαστεί για να σώσει κάποιον άλλο.Οι διασώστες είναι ήρωες ήδη και μόνο που επέλεξαν αυτή την εργασία.Ασφαλώς δεν θεωρώ σωστό να πάνε και ως πρόβατα σε σφαγή προκειμένου να σώσουν τους μεταλορύχους.Η όλη ιστορία είναι ακριβώς όπως αναφέρεις στον τίτλο ,ένα δράμα.Στο προηγούμενο σχόλιο αναφέρθηκα για το τί θα έπρεπε να κάνουμε απο δω και πέρα.Δεν είμαι ικανή να σκεφτώ οτιδήποτε ωφέλιμο για την παρούσα κατάσταση.Εχω και πλήρη άγνοια του αντικειμένου αλλά μου φαίνεται απλώς παράλογο να μην υπάρχουν τεχνικά-ηλεκτρονικά μέσα να διασφαλίσουν μια όσο το δυνατόν επισφαλή μέθοδο διάσωσης για διασώστες και εγκλωβισμένους.Πιστεύω οτι ο άνθρωπος έχει σε μεγάλο ποσοστό στα χέρια του το πεπρωμένο του αλλά δεν είναι και ο απόλυτος κυρίαρχος.Μπορούμε να προσπαθήσουμε για το καλύτερο ελπίζοντας σε μια θετική παρέμβαση του Θεου της αγάπης,ή του σύμπαντος ή της τύχης αλλιώς μπορούμε να βυθιστούμε ακόμα περισσότερο στην απελπισία.Ο καθένας απο μας,ακόμα και από τους άσχετους με το θέμα οφείλει να ΄σκεφτεί και να πράξει ότι μπορεί για το καλό του εαυτό του και των συνανθρώπων του.Ευχαριστούμε για τέτοια επιστημονικά τεκμηριωμένα άρθρα που χωρίς φανφάρες και πολλές φιλοσοφίες μας βγάζουν λίγο απ'το μικρόκοσμό μας για να ζήσουμε και σαν άνθρωποι κι όχι μόνο σαν τυφλοπόντικες.Τα πράγματα για πολλούς απο μας είναι πάρα πολύ δύσκολα,όμως μπορούμε ακόμα να κοιτάμε τον ουρανό.
κι εμείς ευχαριστούμε την κα μεντζελοπούλου για όλες τις χρήσιμες και συνάμα άκρως "ανθρώπινες" παρεμβάσεις της.
Μακάρι κι αλλοι να "σπαταλούσαν" περισσότερο χρόνο για ζητήματα που αφορούν την υγεία κι ασφάλεια..
μια διόρθωση,εννοούσα προφανώς ασφαλή τρόπο διάσωσης και όχι επισφαλή.Ευχαριστώ τον συγγραφέα που κατανοεί τα άνθρώπινα λάθη μου.
"Φιλοσοφικό"ερώτημα:
Επειδή πολλά μπορεί να συμβαίνουν, το παλιό καλό καναρίνι γιατί άραγε δεν θα έπρεπε να συμπληρώνει τα μέτρα ασφαλείας;
Άλλωστε ένας μηχανικός ξέρει ότι πρέπει να είναι πάντα προετοιμασμένος να στηριχθεί στις δυνάμεις του και όχι στην υψηλή τεχνολογία. Αυτή η γνώση πότε χάθηκε;
Δημοσίευση σχολίου
Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!