Πράσινες (ευρωπαϊκές) πρωτεύουσες και πράσινες (ελληνικές) business!
[by Tzeferis Peter] [του Πέτρου Τζεφέρη]
Η ισπανική (βασκική) περιφερειακή (επαρχία Alava) πρωτεύουσα Βιτόρια-Γκαστέιθ (Vitoria-Gasteiz) και η γαλλική πόλη της Νάντης (Nantes) αναδείχτηκαν νικήτριες του διαγωνισμού για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας για το 2012 και 2013 αντίστοιχα.
Η ισπανική (βασκική) περιφερειακή (επαρχία Alava) πρωτεύουσα Βιτόρια-Γκαστέιθ (Vitoria-Gasteiz) και η γαλλική πόλη της Νάντης (Nantes) αναδείχτηκαν νικήτριες του διαγωνισμού για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας για το 2012 και 2013 αντίστοιχα.
Το εν λόγω ετήσιο βραβείο αποτελεί σχετικά νέα πρωτοβουλία και σκοπό έχει να αναδείξει πόλεις που βρίσκονται στην πρωτοπορία της βιώσιμης αστικής διαβίωσης.
Οι υποψήφιες πόλεις κρίνονται βάσει 11 περιβαλλοντικών δεικτών: τις επιδόσεις τους ως προς υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα, τη δέσμευσή τους για την επίτευξη ήδη θεσπισθέντων στόχων για την περαιτέρω βελτίωση του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης ενώ παράλληλα αξιολογείται κατά πόσον μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπο και να προωθήσουν τη διάδοση των βέλτιστων πρακτικών σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις κλπ. Η Στοκχόλμη (για το 2010) και το Αμβούργο (για το 2011) υπήρξαν οι πρώτες πόλεις που κέρδισαν τον ως άνω τίτλο.
Δεν είμαστε υπέρ των κάθε λογής βραβείων που δίνονται με την δική τους κάθε φορά σκοπιμότητα. Εντούτοις, συχνά αυτά μας δίνουν την ευκαιρία να σκεφτούμε και τα του οίκου μας. Τελικά τα βραβεία αυτά δίνονται δημοσιοσχεσίτικα και μόνο γιατί και οι δύο πόλεις , ας πούμε, μυρίζουν ατλαντικό ενώ οι δικές μας Μεσόγειο; Η υπάρχουν τα lobbies (σίγουρα ναι!) αλλά κάπου υπάρχει και η ουσία, η οποία τελικά δεν παρακάμπτεται;
Μυστήρια φυλή οι Βάσκοι, θεματοφύλακες της παράδοσης αλλά και των περιβαλλοντικών τους θησαυρών ως φαίνεται . Η Νάντη επίσης, υπήρξε η πρώτη πόλη της Γαλλίας που έθεσε ξανά σε λειτουργία το τραμ, με αποτέλεσμα να διαθέτει σήμερα αξιοζήλευτη ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα, ενώ έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά ένα τέταρτο μέχρι το 2020.
Τί κάνουμε όμως εμείς; Εμείς την ίδια ώρα προσπαθούμε να πλουτίσουμε εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά. Ως σήμερα, έχουν κατατεθεί συνολικά περίπου 32.500 αιτήσεις από επιχειρήσεις, επαγγελματίες, αγρότες και οικιακούς καταναλωτές (οι τελευταίοι για Φ/Β σε στέγες). Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στην υποθετική περίπτωση που υλοποιούνται όλες, οι αιτήσεις αυτές αντιστοιχούν σε περίπου 5.500 Μεγαβάτ ενώ η συνολική ενεργειακή ισχύς στην Ελλάδα είναι ως γνωστόν μόλις 11.000 μεγαβάτ!
Η υλοποίηση αυτή ειναι φυσικά αδύνατη τουλάχιστον για φέτος διότι ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για επιδοτούμενη επένδυση είτε στην τιμή του ρεύματος (που μετακυλίεται στον απλό πολίτη) είτε στην επένδυση αυτή καθ'αυτή είτε και στα δύο (βλ. Φ/Β στις στέγες)!
Κι ακόμη αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ο (σχεδόν ανέφικτος πριν από λίγα χρόνια) στόχος για φωτοβολταϊκά του 2020 είναι μόλις 2.200 μεγαβάτ. Και φυσικά μέχρι τότε αναμένεται η τεχνολογία αλλά και το κόστος να έχουν βελτιωθεί σημαντικά, τόσο ώστε να μην συμφέρει να εγκατασταθούν οι μονάδες εδώ και τώρα... αλλά θα πρέπει να περιμένουμε την βελτίωση της σχέσης κόστους/ωφέλους.
Αθάνατε Ελληνα "επιχειρηματία". Μόλις μυριστείς χρήμα, ξεπερνάς κάθε προσδοκία... Εκτός όμως από την προσδοκία υπάρχει και η ουσία...
3 comments:
Ε, ξέρεις τώρα τί λένε:
Ότι φάμε, ότι πιούμε κι ότι αρπάξει ο πισινός μας...
και κάποιοι αλλοι απλά θα πούνε:
α..ο Πέτρος και ο Darthiir ειναι εναντίον των ΑΠΕ οι οπισθοδρομικοί...
Spiegel:
Γεωλόγοι προειδοποιούν για ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΡΗΞΗ στην Ινδονησία, καθώς έχει συγκεντρωθεί μάγμα ΤΡΕΙΣ φορές περισσότερο από το Ταμπόρα που είχε προκαλέσει 5ΕΤΗ ηφαιστειακό χειμώνα (1815-20), και επιτάχυνε την επανάσταση του 1821.
SOS!!! Warnings of Merapi MEGA eruption
Could lead to an ice age:
5 Nov 10 - "An unprecedented magma reservoir lurks underneath Merapi," says Birger Lühr, a volcano researcher at the GFZ in Potsdam, Germany.
The Merapi eruptions are becoming more violent – and the big bang could be just ahead.
"A rough estimate indicates that there is THREE TIMES MORE MAGMA than what was ejected by the Indonesian volcano Tambora in 1815 – the biggest eruption in the last 10,000 years, which led to a cooling of the climate globally. Such an eruption could trigger the next ice age...
http://notrickszone.com/2010/11/05/der-spiegel-geologists-warn-mega-eruption
http://www.youtube.com/watch?v=hxtcNWdm6Vw
http://www.youtube.com/watch?v=NP2nOiWh4MU
http://www.youtube.com/watch?v=GoNHk_pJlRo
Δημοσίευση σχολίου
Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!