28.11.10

Με στόχο τον Πολιτισμό της Βιωσιμότητας (towards sustainability...)



Mήπως ζούμε σε άλλη Χώρα;

3 comments:

Sophia είπε...

Χμ... έχω αρχίσει να αναρωτιέμαι μήπως ζούμε σε άλλο πλανήτη, για να μη μιλήσω για άλλο σύμπαν...

ΑΝΑΠΝΟΗ είπε...

ζούμε, ό,που οι επιλογές που βλέπουμε, μας επιτρέπουν. Ολοι έχουμε επιλογές το θέμα ειναι ποιες απο αυτές ειμαστε σε θεση να δουμε!
(by the way θα ταν καλο να παω μια βολτα απο το ΠΑΡΚΟ εχω ακούσει πολλά αλλα δεν το εχω δ ε ί !!! )
thanks for remind us!

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ είπε...

Μπορεί να αλλάξει αλήθεια το αδιέξοδο και φαύλο καταναλωτικό μας πρότυπο; Και να «συρρικνωθεί» σε κάτι περισσότερο βιώσιμο; Που θα συνυπολογίζει τις επιπτώσεις και τις ωφέλειες για τι επόμενες γενεές; Που θα αναγνωρίζει το πεπερασμένο των πλουτοπαραγωγικών πηγών αλλά και θα σέβεται τους κύκλους της ζωής και της φύσης;
Που θα κάνει ανάπτυξη αλλά που θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα:
(1) Οικονομικά αποτελεσματική, δηλαδή να παράγει το μέγιστο του προϊόντος με τις διαθέσιμες εισροές και την υπάρχουσα τεχνολογία (2) Κοινωνικά δίκαια, δηλαδή να διαχέει τα οφέλη σε όλα τα μέλη της κοινωνίας τα οποία θα πρέπει όχι μόνο να επιβιώνουν, αλλά να καλύπτουν αξιοπρεπώς τουλάχιστον τις βασικές τους ανάγκες και (3) Περιβαλλοντικά βιώσιμη, δηλαδή να επιτρέπει τη διατήρηση τουλάχιστον του ελάχιστου φυσικού κεφαλαίου που είναι απαραίτητο, ώστε να διατηρούνται οι λειτουργίες του που είναι απαραίτητες για την ανθρώπινη ευημερία.

Η βιωσιμότητα μπορεί να επιτευχθεί τουλάχιστον θεωρητικά αρκεί να υιοθετήσουμε βιώσιμα αναπτυξιακά διαχειριστικά σχήματα, που δεν παραβιάζουν τους κύκλους της ζωής και της φύσης. Πχ. ο κύκλος του άνθρακα παραβιάζεται από την καύση των ορυκτών ανθράκων και αυτό οδηγεί σε συσσώρευση του CO2 στην ατμόσφαιρα.

Πώς θα γίνει αυτό; Kαι πότε; Ένας φίλος συχνά λέει πως τέτοιες ιδέες είναι εφικτές μόνο μετά από μεταμόσχευση εγκεφάλου και δημιουργία ενός εξελιγμένου είδους ανθρώπου... Εμείς ελπίζουμε ακόμη σε ένα νέο πολιτιστικό παράδειγμα, εκείνο της βιωσιμότητας. Με τη διαφορά ότι δεν γνωρίζουμε αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί αμαχητί και όχι εκ των υστέρων όταν δηλ. θα έχουμε ήδη χάσει την μάχη και μαζί την ίδια την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης..

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!