8.12.10

Αναζητούνται επενδυτές για τη γεωθερμία

Στην Προκήρυξη Δημόσιου Διεθνούς Ανοικτού Πλειοδοτικού Διαγωνισμού για την Εκμίσθωση του Δικαιώματος Έρευνας Γεωθερμικού Δυναμικού Δημόσιου Μεταλλευτικού χώρου σε τέσσερεις μη ερευνημένες περιοχές της Ελλάδας (Δέλτα ποταμού Νέστου, Δέλτα Έβρου, Σαμοθράκη και νότια Χίος) προχωρεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μετά και την ολοκλήρωση της Δημόσιας Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης.

Διεξαγωγή Διεθνούς Διαγωνισμού για την εκμίσθωση περιοχών για γεωθερμική έρευνα υψηλών θερμοκρασιών


Γεωθερμία, η πιο αδικημένη μορφή ΑΠΕ στην Ελλάδα!




Μετά την απόφαση του ΥΠΕΚΑ, καταργείται το όριο των 20Mw για το 2014 και των 120Mw για το 2020 και  απελευθερώνεται η συμμετοχή της Γεωθερμικής Ηλεκτροπαραγωγής στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι στο Εθνικό Σχέδιο Επίτευξης Στόχων 20-20-20 (μέχρι το 2020), προβλέπεται η εγκατάσταση μονάδων Γεωθερμικής ηλεκτροπαραγωγής, της τάξης των 20Mw για το 2015 και των 120Mw για το 2020.


Οι παραπάνω στόχοι κρίνονται ρεαλιστικοί, στο βαθμό που θα προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα, ξεπερνώντας την απραξία του παρελθόντος. Βεβαιωμένα πεδία υψηλής θερμοκρασίας, κατάλληλα για την παραγωγή ενέργειας, εντοπίζονται στα νησιά της Μήλου, Σαντορίνης και Νισύρου. Επίσης, πεδία υψηλής θερμοκρασίας έχουν εντοπιστεί στα νησιά της Λέσβου, Χίου και Σαμοθράκης, καθώς και στα λεκανοπέδια της Κεντρικής , Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τα οποία απαιτούν περαιτέρω έρευνα.




Επισημαίνεται ότι οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που βασίζονται στη γεωθερμία σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ΑΠΕ πλην της βιομάζας, είναι διαθέσιμες όλο το 24ωρο, και συνεπώς ειναι δυνατόν να λειτουργούν ως μονάδες βάσης του ηλεκτρικού συστήματος αντικαθιστωντας τις συμβατικές θερμικές μονάδες.
Ιδωμεν.





Εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας γεωθερμικού δυναμικού δημόσιου μεταλλευτικού χώρου στην περιοχή έλτα Ποταμού Νέστου, Νομών Ξάνθης και Καβάλας


Εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας γεωθερμικού δυναμικού δημόσιου μεταλλευτικού χώρου νήσου Σαμοθράκης, Νομού Έβρου


Εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας γεωθερμικού δυναμικού δημόσιου μεταλλευτικού χώρου την περιοχή Κεντρικής και Νότιας Χίου, Νομού Χίου

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!