Τελικά υπάρχει σύμβαση “Cooper” και σε τί αναφέρεται;
Eπειδή έχουν πυκνώσει τα ερωτήματα σχετικά με τη σύμβαση “Cooper” όπως προκύπτει τόσο από την υπ. αριθ. 6696/25.11.2010 ερώτηση ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων του βουλευτή κ. Κυρ. Βελόπουλου προς την Υπ. ΠΕΚΑ, όσο και από πάρα πολλές ιστοσελίδες που αναρωτιούνται:
ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ή ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ COOPER;
ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΡΑΓΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ COOPER ;
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ COOPER ;
ενημερώνουμε ότι η σύμβαση αυτή αφορούσε Υδραυλικά έργα και στην εκμετάλλευση της υδροηλεκτρικής ενέργειας που θα παραγόταν από τα νερά του Αχελώου, κυρώθηκε με τον Αναγκ. Νόμο υπ’ αριθ. 2220 της 14/17 Φεβρ. 1940 (ΦΕΚ Α΄ 65) «Περί κυρώσεως συμβάσεως δια την παραχώρησιν υδραυλικής δυνάμεως Αχελώου ποταμού»
Έπίσης στο άρθρο 52 της ανωτέρω σύμβασης, παράγραφος 1 (σ. 421), αναφέρεται: ...παρέχεται εις τον Ανάδοχον το δικαίωμα όπως... ιδρύση εν Ελλάδι βιομηχανικάς εγκαταστάσεις ηλεκτρομεταλλουργίας και ηλεκτροχημίας, με το δικαίωμα να παράγη εν αυταίς τα εν άρθρω 56 της παρούσης συμβάσεως οριζόμενα προϊόντα άνευ ουδενός οιουδήποτε περιορισμού όσον αφορά την ποσότητα αυτών, την εφαρμοζομένην μέθοδον παρασκευής, παραγωγής, κατεργασίας, χρησιμοποιήσεως υλών και βιομηχανοποιήσεως ως και το σύστημα ή συστήματα των βιομηχανιών, τας ποσότητας και τα είδη των χρησιμοποιουμένων υλών και τέλος την πώλησιν των προϊόντων τούτων είτε εν Ελλάδι είτε εν τω εξωτερικώ, άτινα πάντοτε έσονται της απολύτου εκλογής του Αναδόχου.
Στο δε άρθρο 56, παράγραφος 1 (σ. 422), αναφέρεται:‘Ο Ανάδοχος θα δικαιούται να παράγη εις τας παρ’ αυτού ιδρυθησομένας βιομηχανίας πάντα ή τινά των κάτωθι προϊόντων: α’) άζωτον (αζωτούχα προϊόντα), συνθετικήν αμμωνίαν, νιτρασβέστιον (NITRO-LIME), καυστικήν σόδαν, νιτρικόν οξύ. β’) Μη σιδηρούχα μέταλλα (NONFERROUS METALS), αργίλιον και οξείδιον αργιλίου, μαγνήσιον, χαλκόν, νικέλιον, ψευδάργυρον, μαγγάνιον, μόλυβδον και κασσίτερον, είτε εις σχήματα όγκων, πλακών, ράβδων, φύλλων, κόνεως, καλωδίων είτε λειαντικών. γ’) Χρώμιον εις σχήματα όγκων, πλακών, ράβδων ή φύλλων, δ’) Πάντα συνδυασμόν των ανωτέρω μετάλλων.
Δείτε κι εδώ, στη σελίδα 106: Kων/νου Τενεκετζή: Οι οικονομικές συνθήκες στην περίοδο της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου
Oπως προκύπτει άλλωστε κι από τις σημειώσεις του τελευταίου κειμένου (βιβλ. παραπομπή αρθ. 64), η σύμβαση “Cooper” δεν εφαρμόστηκε τελικά ούτε για τα νερά και το πρώτο έργο υδροηλεκτρικής εγκατάστασης στον Αχελώο έγινε από τη ΔΕΗ το έτος 1966.
Ποιός ήταν ο Hugh Lincoln Cooper;
Λίγο περισσότερη προσοχή λοιπόν! Πρώτα μελετάμε και μετά σχολιάζουμε ή αναπαράγουμε. First things first...
[Πέτρος τζεφέρης] [Tzeferis Petros]
5 comments:
Καλά, η συνομωσιολογία ζει και βασιλεύει, αλλά από εκεί και πέρα το ότι η Ελλάδα δεν απελευθερώθηκε ποτέ από τα ξένα συμφέροντα είναι μια αλήθεια...
Σύμφωνοι, το θέμα ομως είναι ότι δεν κοστίζει πολύ να ασχοληθεί κανείς και να βρει την αλήθεια, οπότε παρέλκουν τα εφυολογήματα και μάλιστα με τη μορφή των ερωτήσεων στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Εκτός κι αν ο μόνος στόχος ειναι φασαρία να γίνεται...
Πρoσέξτε ότι η αντισυμβαλλόμενη εταιρία ονομάζεται HELLENIC HYDROELECTRIC AND METALLURGICAL CORPORATION. Μήπως είχαν γίνει παρόμοιες συμβάσεις και για τον ορυκτό πλούτο??? Θα το μάθουμε ποτέ???
Υπήρχε κατά τη σύμβαση δικαίωμα λειτουργίας ηλεκτροχημικής και ηλεκτρομεταλλουργικής βιομηχανίας με την παραγόμενη υδροηλεκτρική ενέργεια. Αυτή είναι η σύνδεσή της με τον ορυκτό πλούτο...Δεν υλοποιήθηκε γιατί κάποιοι αμερικάνοι (και πάλι) του σχεδίου Marshall μεταπολεμικά προώθησαν και χρηματοδότησαν την Public Power Company.
ευχαριστούμε sonicbacterium για όλες τις πληροφορίες. Ελπίζουμε να τις δούνε και όλοι εκείνοι που ψάχνουν το θέμα. Πάντως όπως φαίνεται, "ανθρακες ο θησαυρός" κι εννοώ ότι η σύμβαση αυτή δεν επιβεβαιώνει τίποτε ούτε έχει να κάνει με τη διαχείρηση του εθνικού ορυκτού πλούτου. Κατά τα άλλα όλοι ξέρουμε το αυτονόητο ότι δηλαδή η ελλάδα πάντα ήταν δέσμια των ξένων συμφερόντων. Με την έννοια αυτή και όλη η πρεμούρα των ερωτήσεων μπορεί να δικαιολογηθεί, εφόσον τόσο στις ερωτήσεις που κάνουν οι βουλευτές όσο και γενικότερα απο την αναπαραγωγή στα μπλοκς φαίνεται ότι οι ανθρωποι ανησυχούν για τον εθνικό μας πλούτο και φυσικά είμαστε όλοι σύμφωνοι προς την κατεύθυνση της προώθησης των θέμάτων αυτών από τη συντεταγμένη πολιτεία.
Δημοσίευση σχολίου
Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!