19.1.11

Φ/Β : Ονειρο ήταν και πάει...

Η προχειρότητα και οι παντός είδους λανθασμένες εκτιμήσεις (ας μη μιλήσουμε για σκοπιμότητα) θριάμβευσαν για άλλη μία φορά στον επενδυτικό σχεδιασμό του ελληνικού κράτους. Ως αποτέλεσμα :

1. Το σύνολο των αιτημάτων από 6.000 αγρότες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών είναι βέβαιο ότι υπερκαλύπτουν τον εθνικό στόχο για ισχύ 500 MW από αγροτικά φωτοβολταϊκά μέχρι το 2014. Αρα σίγουρα κάποιοι θα μείνουν απέξω...

2. Δεκαέξι ηπειρωτικοί Νομοί χαρακτηρίστηκαν μετά την υποβολή των αιτήσεων ως κορεσμένοι από τη ΔΕΗ. Είναι άγνωστο πόσοι και ποιοι ακόμη νομοί θεωρούνται κορεσμένοι και πόσες αιτήσεις, από αγρότες θα απορροφηθούν.

Πράγματι, ο  διοικητής της ΔΕΗ, κ. Ζερβός δήλωσε στη Βουλή στις 11/1/11, ότι σε 16 νομούς της χώρας το δίκτυο της ΔΕΗ είναι κορεσμένο και δεν θα μπορούσε να εγκρίνει τις αιτήσεις των αγροτών, κάτι για το οποίο έχει ενημερώσει τη ΡΑΕ. Η επισήμανση αυτή της ΔΕΗ αφορά στους νομούς Βοιωτίας, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Ξάνθης, Φλώρινας, Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρέβεζας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, και Λακωνίας.


Εντούτοις, χιλιάδες αγρότες μας, έσπευσαν να καταβάλουν παράβολο μέχρι και 615 ευρώ, πλήρωσαν μελέτες 3-4.000 ευρώ, υπολόγισαν την απόσβεση της επένδυσής τους με βάση συγκεκριμένα δεδομένα. Εντούτοις, σήμερα θα βρεθούν κάτω από άλλα δεδομένα:
  • Η τιμή της κιλοβατώρας για όσους υπογράψουν συμβάσεις το 2011 δεν θα είναι η αρχική που προέβλεπε η διαδικασία,
  • Σε περιοχές που είναι ή που θα κριθούν κορεσμένες, πολλές αιτήσεις θα απορριφθούν,
  • Σε περιοχές όπου η ΔΕΗ θα κρίνει - άγνωστο πότε - ότι υπάρχει δυνατότητα και συμφέρον για επέκταση του δικτύου, το κόστος της επέκτασής του μέχρι τον φωτοβολταϊκό σταθμό θα πέσει στους αγρότες.
 Ονειρο ήταν και πάει λοιπόν το φύτεμα των Φ/Β αντί των ..μαρουλιών όπως είχαμε δυστυχώς προβλέψει και επισημάνει -μεταξύ άλλων-σε προηγούμενο σχόλιό μας.

Σπείρε και συ ένα Φωτοβολταϊκό, μπορείς! Η μήπως όχι;

Κι ενώ δεν έχουμε καταφέρει να επενδύσουμε τα ελάχιστα στα Φ/Β συστήματα, ήδη βρισκόμαστε εν αναμονή των ανακοινώσεων, για τη δημιουργία μέγα project φωτοβολταϊκού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, 200 Μεγαβάτ, στην Πτολεμαΐδα.

Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει εκφράσει ήδη, την πρόθεσή της για διατήρηση του ενεργειακού χαρακτήρα της περιοχής, συνδυάζοντας τις επενδύσεις του «παραδοσιακού τρόπου» παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (νερά - λιγνίτες) με τις νέες εξελίξεις και τεχνολογίες (όπως τα βιοκαύσιμα, η ηλιακή και αιολική ενέργεια κ.ο.κ.).

Και φυσικά ο συνδιασμός αυτός ειναι ο καλύτερος δυνατός, αρκεί να συντηρούμε το φυσικό απόθεμα του περιβάλλοντος, σε κάθε αναπτυξιακή επιλογή μας. Ομως ας επιτραπεί μια παρατήρηση που αφορά τα μεγαλεπήβολα σχέδια περί μαμούθ Φ/Β που δεν τα διαβάζουμε για πρώτη φορά: καλύτερα να μην τα εξαγγέλουμε (και μετά τρέχουμε να δούμε γιατί δεν έγιναν ποτέ...) αλλά να τα εγκαινιάζουμε...

Φωτοβολταϊκά παντού. Το μεγαλύτερο Φ/Β του κόσμου αλλάζει θέση!

1 comments:

Unknown είπε...

Κοίτα να δεις τώρα: Η αγροτική παραγωγή της Ελλάδας έχει θιγεί τόσο πολύ και από τόσους παράγοντες που δεν με συγκινεί καθόλου που θα απορριφθούν οι περισσότερες προσπάθειες των αγροτών να κάθονται και να πληρώνονται αντί να δουλεύουν τη γη και να παράγουν προϊόντα. Βουνά κακοτράχαλα και ακαλλιέργητα και χαμηλής απόδοσης αγροτικά εδάφη υπάρχουν πολλά στην Ελλάδα, δεν χρειάζεται να μετατραπεί και άλλη αγροτική γη σε βιομηχανική. Αρκετή έχει καταργηθεί ή έχει τεθεί ήδη σε αγρανάπαυση από τη άκριτη και ανοργάνωτη μεταβολή δραστηριοτήτων.

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!