1.2.11

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων χωρίς επικύρωση της Διεθνούς Συμφωνίας για το Πάρκο Πρεσπών

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Εταιρίας Προστασίας  Πρεσπών, καθυστερεί η  κύρωση της Διεθνούς Συμφωνίας για την Προστασία και Αειφόρο Ανάπτυξη του Πάρκου Πρεσπών. Ενα χρόνο μετά την υπογραφή της, η Συμφωνία παραμένει ανενεργή και οι προσδοκίες που δημιούργησε κινδυνεύουν να μείνουν ανεκπλήρωτες, καθώς εκκρεμεί ακόμη η επικύρωσή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις τρεις χώρες που μοιράζονται το σπάνιο οικοσύστημα των Πρεσπών, δηλ.  Αλβανία,  Ελλάδα και  ΠΓΔΜ. 


Με αφορμή λοιπόν το φετινό γιορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων στις 2 Φεβρουαρίου, ο οποίος συμπίπτει με την 11η επέτειο από την Ίδρυση του Πάρκου Πρεσπών και την πρώτη από την υπογραφή της σχετικής Διεθνούς Συμφωνίας, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών υπογραμμίζει την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών επικύρωσης σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Παράλληλα καλεί την Ελληνική Πολιτεία να διασφαλίσει  την υλοποίηση της Συμφωνίας και να επιλύσει  άμεσα τα θέματα λειτουργίας  του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού (Πάρκου) Πρεσπών.  Η εφαρμογή της Συμφωνίας αποτελεί τη μόνη οδό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής και την οικοδόμηση του κοινού μέλλοντος που υποσχέθηκαν οι Υπουργοί Περιβάλλοντος των τριών χωρών πριν από ένα χρόνο.

Ακούει κανείς;

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!