23.6.11

"Παρία Λίθος" : τα αρχαία λατομεία της Πάρου ξαναζωντανεύουν

Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείριση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου (ΚΔΕΠΑΠ Πάρου)  οργανώνει τον μήνα αυτόν την "Παρία Λίθο",  ένα συμπόσιο γλυπτικής στα αρχαία λατομεία της Πάρου, το 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής Πάρου "Παρία Λίθος".

Στο Μαράθι, στους πρόποδες του βουνού Μάρπησσα, στην τοποθεσία Λάκκοι, πέντε χιλιόμετρα περίπου βόρεια της Παροικιάς, εκεί όπου βρίσκονται τα υπόγεια λατομεία της Πάρου. Εκεί όπου εξορύσσσεται ο Λυχνίτης, η περίφημη «Παρία Λίθος», το "διαφανές" παριανό μάρμαρο, από το οποίο κατασκευάστηκαν τα μεγαλύτερα γλυπτά της αρχαιότητας, λόγω της εξαιρετικής του ποιότητας και της μοναδικής διαφάνειάς του.

Το ίδιο μάρμαρο στο οποίο λαξεύτηκε ο Ερμής από τον Πραξιτέλη, η Αφροδίτη της Μήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης, τα γλυπτά του Μαυσωλείου της Αλικαρνασσού και του ναού της Αρτέμιδος στην Εφεσο.

Κάτω από τον παριανό ήλιο που αντανακλά τη λάμψη της «Παρίας Λίθου», 6 καταξιωμένοι γλύπτες Βασίλης Βασίλη, Χρίστος Λαζαράκης, Ανδρέας Λόλης, Χρίστος Ρηγανάς, Κυριάκος Ρόκος και Δημήτρης Σκαλκώτος, θα εργαστούν στα ίδια τα λατομεία μέχρι το τέλος του μήνα και όλα τα γλυπτά θα παραμείνουν να στολίζουν την είσοδο των λατομείων. Ο Θεόδωρος Παπαγιάννης, γλύπτης και καθηγητής της ΑΣΚΤ, ιδρυτής του ομώνυμου Μουσείου στο Ελληνικό Ιωαννίνων, είναι ο οραματιστής του προγράμματος που θέλει τους σύγχρονους Ελληνες γλύπτες να δημιουργούν έργα σε Συμπόσια γλυπτικής ανά την Ελλάδα.

Σε όλη τη διάρκεια του Συμποσίου,  οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθούν τους γλύπτες την ώρα που λαξεύουν το μάρμαρο, να περιεργάζονται τα έργα τους και να τους κάνουν ερωτήσεις. Μια βόλτα από τα Αρχαία λατομεία θα σας γεμίσει ενέργεια που πηγάζει από την πολύτιμη ύλη (μάρμαρο) σε συνδυασμό με τη καλλιτεχνική δημιουργία (την τέχνη της γλυπτικής) και έναν αέρα που έρχεται από την… αρχαιότητα.

Ας ελπίσουμε ότι κάτι θα μείνει από την εποχή που η γλυπτική τέχνη και λατομική δραστηριότητα πήγαιναν χέρι-χέρι. Ας ελπίσουμε ότι και στους υπόλοιπους κάτι θα μείνει. Ακόμη και σε κείνους που δεν θέλουν να ξεστομίσουν την λέξη "λατομείο" (αρχαίο ή νέο) μήπως τους κατηγοριοποιήσει κανείς στην τάξη των επίδοξων καταστροφέων του περιβάλλοντος...

[του Πέτρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Petros]

ΑΛΟΥΛΑ: ένα έργο ανάδειξης της λατομικής τέχνης της Πεντέλης

Το Πεντελικό Mάρμαρο: μια ζωντανή ιστορία, συνδετικός κρίκος μεταξύ παρελθόντος και παρόντος..

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!