20.8.11

Επιτέλους ανάπτυξη, αλλά σε ποιούς τομείς;


Μας ταιριάζει το «παπιγιόν» του σερβιτόρου (άρθρο ΤΕΕ 2586)



Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε τομείς όπου αξιώνουμε ότι θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να βρούμε ξανά τη θέση μας στον παγκόσμιο αναπτυξιακό χάρτη, διαμορφώνοντας σημαντικό ρόλο εντός της ΕΕ αλλά και παγκοσμίως. Ποιοι είναι αυτοί;

(α) Ο ενεργειακός τομέας. H ενέργεια, με τη μορφή κυρίως έργων AΠΕ (αιολικής, ηλιακής παραγωγής, γεωθερμίας κλπ) που αποτελούν την βέλτιστη λύση στο ενεργειακό αλλά απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην επιβληθούν ως μονοκαλλιέργεια ενεργειακής ανάπτυξης. Διότι πρώτον Βιώσιμη Ανάπτυξη δεν σημαίνει "ΑΠΕ παντού". Κι ακόμη δεν φτάνει μόνο να εγκαταστήσουμε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά εκεί που προβλέπεται στα υφιστάμενα χωροταξικά (που χρήζουν βελτιώσεις), αλλά να κατασκευάζουμε και τον εξοπλισμό στη χώρας μας, ώστε να αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας.

(β) Ο τουρισμός και οι απαιτούμενες υποδομές (δρόμοι, λιμάνια, μαρίνες, κλπ.) ένα θέμα χιλιοειπωμένο, αλλά που επίσης θέλει πολύ προσοχή διότι η χώρα μας έχει πληγεί βάναυσα από τον μαζικό τουρισμό της άναρχης δόμησης, της πολιτιστικής υποβάθμισης, του all inclusive και της χλωριωμένης πισίνας...

(γ) Ο Ορυκτός Πλούτος. Ηδη έχει κατ’ επανάληψη ανακοινωθεί από υπεύθυνα «χείλη» ότι στην Ελλάδα υπάρχουν εξαιρετικά αποθέματα ΟΠΥ (χρυσού, αργύρου, χαλκού, μολύβδου, ψευδαργύρου και νικελίου, λιγνίτη, μαρμάρου, βιομηχανικών ορυκτών κλπ), συνολικής αξίας πάνω από 30-40 δισ. ευρώ, με βάση τις τρέχουσες τιμές των μετάλλων. Ωστόσο, μόνο ένα πολύ μικρό μέρος αυτού του ελληνικού ορυκτού πλούτου αξιοποιείται σήμερα παραγωγικά. Για το θέμα του Ορυκτού Πλούτου έχουμε κατά καιρούς κάνει πολλές προτάσεις.

(δ) Η ναυτιλία. Η ελληνική εμπορική ναυτιλία η οποία έσωσε τον ελληνισμό από την καταστροφή αρκετές φορές στο πρόσφατο ή απώτερο παρελθόν μας, ειναι σε θέση να επαναλάβει το κατόρθωμα αυτό. Αρκεί να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις.

(ε) Η πληροφορική. Oι επενδύσεις στην πληροφορική που είναι απαραίτητες για την επιτυχία του σταθεροποιητικού προγράμματος της χώρας. Επιπλέον ο κλάδος της πληροφορικής είναι κυρίως εντάσεως «γνώσης» και όχι «κεφαλαίου». Κι εδώ υπερτερούμε. Ας μη ξεχνάμε ότι ο κλάδος της πληροφορικής είναι ίσως ο πλέον πρόσφορος για την απορρόφηση των χιλιάδων νέων πτυχιούχων κάτω των τριάντα ετών, ιδίως εκείνων που σπουδάζουν σήμερα στο εξωτερικό. Αν δεν τους δώσουμε τέτοιες ευκαιρίες, θα τους χάσουμε για πάντα από τον τόπο αυτό, μία αιμορραγία που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί από τον εθνικό κορμό. Επιτέλους, ας μην πάνε για μια φορά χαμένοι οι κόποι της προηγούμενης γενιάς που με χίλιες στερήσεις σπούδασαν τα παιδιά τους στα καλύτερα σχολεία της αλλοδαπής!

Το πλήρες άρθρο:  Yπάρχει αναπτυξιακή παρακαταθήκη στον τόπο μας; Kαι σε ποιους τομείς;

[Πέτρος Τζεφέρης][by Tzeferis Peter]

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!