1.9.11

H BP το κάνει πρώτη, αλλά η Exxon το κάνει καλύτερα....

Ισως και να έχετε ακούσει την παραπάνω παροιμιώδη φράση απο ανθρώπους  της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Η παροιμία όμως αυτή  πήρε σάρκα και οστά στην χτεσινή αμερικανορωσική  συμφωνία μεταξύ της ρωσικής Rosneft και της Exxon, που εξασφαλίζει στην αμερικανική εταιρία πρόσβαση στα υπεράκτια πετρελαϊκά κοιτάσματα στη ρωσική υφαλοκρηπίδα στην Αρκτική. 

Από την άλλη,  η Rosneft συμμαχεί με έναν από τους λίγους ομίλους παγκοσμίως που έχουν τα εφόδια αλλά και την τεχνογνωσία να πραγματοποιήσουν γεώτρηση σε μια τόσο δύσκολη περιοχή.

Το συνολικό ύψος των επενδύσεων θα ξεπεράσει τα 500 δισ. δολ. και οι δύο εταιρείες σε πρώτη φάση θα διαθέσουν 3,2 δισ. δολ. για τις αρχικές γεωτρήσεις σε τρία σημεία της θάλασσας Κλάρα, βόρεια της Σιβηρίας.

Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης θα προέλθει από την Exxon Mobil, καθώς η ρωσική εταιρεία Rosneft δεν έχει την τεχνογνωσία για υπεράκτιες γεωτρήσεις, γεγονός που την οδήγησε στην αναζήτηση διεθνών εταίρων.

Μεγάλη χαμένη από τη συμφωνία Roxneft-Exxon είναι η ΒΡ. Μέτοχοι της βρετανικής εταιρίας κατέθεσαν αγωγή για την κατάρρευση των επαφών με τη ρωσική πλευρά, ζητώντας αποζημιώσεις.Η ΒΡ μάλιστα έκανε λόγο για προσπάθεια να ασκηθούν πιέσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητά της στη Ρωσία.

Στην Αρκτική εκτιμάται ότι κρύβεται το ένα τέταρτο των ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, στα οποία τώρα γίνεται εύκολη η πρόσβαση λόγω της τήξης των πάγων.

1 comments:

Unknown είπε...

Ναι ναι, άντε να συσσωρεύσουμε λίγο ακόμα διοξείδιο στην ατμόσφαιρα!

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!