31.8.11

Εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας Γεωθερμικού Δυναμικού σε τέσσερεις περιοχές της Ελλάδας

Κατακυρώθηκαν, με απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τα αποτελέσματα των δημόσιων διεθνών πλειοδοτικών διαγωνισμών για την Εκμίσθωση του Δικαιώματος Έρευνας Γεωθερμικού Δυναμικού σε τέσσερεις περιοχές της Ελλάδας (Δέλτα ποταμού Νέστου, Δέλτα Έβρου, Σαμοθράκη και νότια Χίος).

Πλειοδότης ανακηρύσσεται η Κοινοπραξία ΙΤΑ Α.Ε – ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ, ύστερα από την αξιολόγηση της τεχνικής και οικονομικής προσφοράς που υπέβαλλε για κάθε μια από τις τέσσερεις περιοχές.

Το ύψος των δαπανών για τη διενέργεια ερευνών εντός των υπό μίσθωση χώρων, ανέρχεται σε :

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ 33.370.563,70 €,    ΝΕΣΤΟΣ 71.376.271,85 €,    ΧΙΟΣ 31.175.088,15 €,   ΔΕΛΤΑ ΕΒΡΟΥ 53.720.084,44 €

ΣΥΝΟΛΟ 189.642.008,14 €
Το δικαίωμα έρευνας του γεωθερμικού δυναμικού των ανωτέρω δημόσιων μεταλλευτικών χώρων, εκμισθώνεται για χρονικό διάστημα πέντε ετών από την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, σχετικά με το θέμα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αποκτά ιδιαίτερη, ουσιαστική και συμβολική αξία το γεγονός ότι σε μια περίοδο επενδυτικής άπνοιας, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, προωθείται στη χώρα μας ένα πρόγραμμα κατά την πρώτη φάση του οποίου θα επενδυθούν περίπου 190 εκατ. ευρώ. Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι να αξιοποιηθεί επιτέλους και στη χώρα μας η πιο παραμελημένη μορφή πράσινης ενέργειας, με μηδενικό αποτύπωμα CO2, ώστε η Γεωθερμία να ενταχθεί ουσιαστικά και με σημαντικό ποσοστό στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Αν ο ορυκτός μας πλούτος αξιοποιηθεί με αειφορία και σεβασμό στο περιβάλλον, μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας».

Γεωθερμία, η πιο αδικημένη μορφή ΑΠΕ στην Ελλάδα!  

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!