25.5.12

Λατομεία Ωχρας: η πρωιμότερη εξορυκτική δραστηριότητα του ανθρώπου

Η εξόρυξη της ώχρας, δηλ. μιας φυσικής γαιώδους χρωστικής ουσίας, του "χρυσού" όπως ονομάστηκε, της Παλαιολιθικής εποχής, υπήρξε η πρωιμότερη εξορυκτική δραστηριότητα του ανθρώπου και η πρώτη γνωριμία του με τα μέταλλα.

Το καφεκόκκινο χρώμα πρέπει να είχε συμβολική-λατρευτική χρήση στις πρώτες ανθρώπινες κοινωνίες των κυνηγών και των συλλεκτών τροφής. Αλλωστε ήδη από την εποχή του ανθρώπου  Neanderthal η ώχρα με το κόκκινο χρώμα του αίματος και της ζωής εμφανίζεται σε θρησκευτικές τελετές και κυρίως τις ταφές.

Ορυχεία ώχρας της Παλαιολιθικής Εποχής έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη, στην Αφρική και στην Αυστραλία.  Ochre   Στα λατομεία αυτά προστίθενται και τα περίφημα λατομεία ώχρας που ανακαλύφθηκαν στη Θάσο [το 1956] και κατά τεκμήριο συνιστούν την πιο παλιά υπόγεια εξορυκτική δραστηριότητα που έχει εντοπιστεί στον τόπο μας. Το παλαιολιθικά ορυχεία βρίσκονται στη θέση "Τζίνες", βορειοανατολικά των Λιμεναρίων, στην νότια Θάσο, στην ιδια θέση όπου υφίσταντο υπό εκμετάλλευση κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος (αιματίτη) από την εταιρεία Χονδροδήμος ΑΕ.

Ο παλιός μεταλλωρύχος, Α. Τσόλιας, που ουσιαστικά αυτός ανακάλυψε τυχαία τα προϊστορικά αυτά ορυχεία, έχοντας την ιστορική συνείδηση και αισθανόμενος την σπουδαιότητας των ευρημάτων αυτών για την τοποθέτηση της Θάσου μέσα στο χρόνο είπε στον δάσκαλο Βλαστάρη: "Πιδάκιμ αν γίνει κάτ΄ γιατί θα μας μείν΄ μον' η μτζούρα".


Γιατί η ιστορική συνείδηση και το ένστικτο για τη σπουδαιότητα των "πραγμάτων" δεν έχει να κάνει με την μόρφωση και το γνωστικό επίπεδο. Και αντιστρόφως, η μόρφωση δεν φτάνει από μόνη της για να αρθεί κανείς στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων.. Ακούει κανείς; 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!