10.6.12

Προσωρινή ανάσα για τη Λάρκο

Αναστάτωση επικρατεί στους εργαζομένους της  Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ μετά τη συνάντηση που είχαν προ ημερών με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ (έχει μεταβιβασθεί σε αυτό  το 55,19% των μετοχών της Λαρκο από το Ελληνικό Δημόσιο) ο οποίος, σύμφωνα με τους ίδιους, τους ενημέρωσε για την πιθανότητα να παύσει η λειτουργία του εργοστασίου στο τέλος του μήνα.

Κι αυτό επειδή υπάρχουν ελλείψεις αδειοδότησης που αφορoύν α) τη σύμβαση παραχώρησης η οποία ισχύει μέχρι 30.06.2012 και  δεν έχει ανανεωθεί (Ν. 371/1976) και β) την απόφαση για την διαχείριση των μεταλλουργικών σκωριών του εργοστασίου της Λάρυμνας , εφόσον η ήδη υφιστάμενη Απόφαση Απόρριψης στη θαλάσσια περιοχή του Βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου, λήγει στις 30.06.2012. Δυστυχώς και παρά την νομοθετική ρύθμιση για την εύρεση χερσαίου χώρου απόθεσης της σκουριάς (Ν. 4001/2011, άρθρο 180) δεν κατέστη δυνατόν μέχρι σήμερα να εκδοθούν οι απαραίτητες αδειες.

Τα παραπάνω έχουν και αποδέκτες ως προς τις ευθύνες, εντούτοις  αποτελούν μόνο την αφορμή και φυσικά στο βάθος είναι η αιτία, η αποκρατικοποίηση/πώληση της ΛΑΡΚΟ, η οποία ως γνωστόν είναι και ο μοναδικός λόγος ένταξής της στο ΤΑΙΠΕΔ.

Το Ταμείο εξέδωσε ανακοίνωση όπου -μεταξύ αλλων- αναφέρει ότι με βάση τα πλέον πρόσφατα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας (λογιστικές καταστάσεις 30/9/2011), η Εταιρεία έχει αρνητική καθαρή θέση και ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν δύναται να παραχωρήσει ούτε να μισθώσει στην Εταιρεία περιουσιακά στοιχεία, ούτε να χρηματοδοτεί τη ζημιογόνο λειτουργία της αλλά ούτε και να απολύει ή να προσλαμβάνει προσωπικό .

Το θέμα βαίνει προσωρινά σε εκτόνωση, μετά την υπογραφή εκ μέρους του υπηρεσιακού ΥΠΕΚΑ κ. Τσάλτα για την 8μηνη παράταση εναπόθεσης της σκουριάς στη θάλασσα (η τελική απόφαση είναι τριϋπουργική και δίνεται παρακάτω), ενώ αναμένεται θετική εξέλιξη και για τη σύμβαση παραχώρησης που επίσης ως γνωστόν λήγει κι αυτή στο τέλος του μήνα.
[by Tzeferis P]

Χορήγηση παράτασης απόρριψης των μεταλλουργικών σκουριών του εργοστασίου της εταιρείας Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ στη θαλάσσια περιοχή του Βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου


Πλήρες άρθρο "Το διακύβευμα για τη Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ"

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!