2.9.12

Τα επενδυτικά σχέδια για τα ελληνικά χρυσοφόρα κοιτάσματα

[Πέτρου Τζεφέρη][by Tzeferis Petros]

Στο θέμα των επενδυτικών σχεδίων που αφορούν την αξιοποίηση των κοιτασμάτων χρυσού της ΒΑ Χαλκιδικής, του Περάματος Θράκης και των Σαπών Ροδόπης, οι εξελίξεις -την τελευταία διετία- ήταν σημαντικές:

(α) εγκρίθηκε η ΜΠΕ για την αξιοποίηση του πορφυρικού κοιτάσματος των Σκουριών Χαλκιδικής και του κοιτάσματος μεικτών θειούχων της Ολυμπιάδας. Οι ανωτέρω πράξεις έχουν προσβληθεί με αιτήσεις αναστολής και ακύρωσης στο ΣτΕ.

Tο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός (ιδιοκτησίας Εldorado Gold Corporation Καναδά) προβλέπει:

1.Επένδυση με συνολικό κόστος κεφαλαίου 0,8 δις €, συνολικό λειτουργικό κόστος 3,3 δις € και χρόνο ζωής 32 έτη και
 2. Συνολικά έσοδα που θα ανέλθουν σε 5,9 δις € και περίπου 1.300 άμεσες θέσεις εργασίας (4.000 έμμεσες).

Το κοίτασμα χαλκού/χρυσού των Σκουριών αποτελείται από 138 εκ. τόνους μεταλλεύματος με 0,8 γρ./τ. χρυσό και 0,5% χαλκό. Η παραγωγή υπολογίζεται ν' αρχίσει το 2015 μετά την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών έργων του εργοστασίου εμπλουτισμού.

Το κοίτασμα μικτών θειούχων της Ολυμπιάδας υπολογίζεται με τα σημερινά δεδομένα ότι περιέχει 13,6 εκ.  τόνους μεταλλεύματος με 8,7 γρ./τ. χρυσό, 132 γρ./τ. άργυρο, 5,1% μόλυβδο και 6,7% ψευδάργυρο. Η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2015 μετά το πέρας των εργασιών εκσυγχρονισμού του μεταλλείου.

Για τη μεταλλουργική επεξεργασία των συμπυκνωμάτων έχει επιλεγεί η μέθοδος της ακαριαίας τήξης (flash smelting) με τεχνογνωσία που ανήκει στη Φινλανδική OUTOKUMPU και δεν θα χρησιμοποιείται κυάνιο.

(β) για το έργο στο Πέραμα, υποβλήθηκε εντός του 2011, από την «Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΜΒΕ» (θυγατρική επίσης της Εldorado Gold Corporation) η ΜΠΕ (η οποία εγκρίθηκε από το ΥΠΕΚΑ στις αρχές του 2012 ενώ παράλληλα το έργο εντάχθηκε από τον Μάρτιο του 2012 στη διαδικασία του fast track). Για το έργο στο Πέραμα επισημαίνεται ότι σε περίοδο κανονικής λειτουργίας αναμένεται να παράγει 110-120 χιλιάδες ουγκιές χρυσού/έτος ενώ θα απασχολεί άμεσα 200 άτομα, και η έμμεση απασχόληση θα ανέλθει σ’ επιπλέον 800 θέσεις εργασίας. Τα έσοδα υπολογίζονται σε 660 εκατ. €.

(γ) έχει υποβληθεί από τη ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ ΑΕ (ιδιοκτησίας σήμερα Glory Resources Αυστραλίας) και βρίσκεται υπό αξιολόγηση από το ΥΠΕΚΑ η Προκαταρτική ΜΠΕ για το έργο των Σαπών (Δημόσιο Μεταλλείο Σαπών Ροδόπης). Το έργο συνίσταται σε εκμετάλλευση 2 μεταλλείων και σε επεξεργασία του μεταλλεύματος σε εργοστάσιο εμπλουτισμού για παραγωγή συμπυκνώματος χρυσού και για ανάκτηση χρυσού βαρυτομετρικά. €. Οι εκτιμώμενες συνολικές παραγωγές για όλο το χρόνο ζωής είναι 510.000 ουγγιές Au, 250.000 ουγγιές Ag και 3.000 t Cu. Επίσης εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 205 άμεσες και 615 έμμεσες θέσεις εργασίας.

δ) Ακόμη, το ΥΠΕΚΑ, εντός του 2011, προκήρυξε Διεθνή Πλειοδοτικό Διαγωνισμό για το Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο που περιλαμβάνεται στις περιοχές Μεταξοχωρίου, Βάθης, Γερακαριού, Φύσκας, Κεντρικού, Μυλοχωρίου και Αντιγόνειας στην Περιφερειακή Ενότητα (Νομό) Κιλκίς. Στο συγκεκριμένο χώρο, έκτασης 91 km2, εκτιμάται ότι τα αποθέματα μεταλλευμάτων χρυσού, χαλκού και άλλων μεταλλευμάτων είναι της τάξης του 1,5 δις € σε ακαθάριστη αξία των περιεχόμενων μετάλλων (gross metal value), ενώ στα δυναμικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα (potential resources) η αξία αυτή πλησιάζει τα περίπου 7,0 δισ. Ευρώ. Ο διαγωνισμός έγινε στα πλαίσια μιας προσπάθειας καταγραφής και αξιοποίησης του συνόλου των 100 δημόσιων μεταλλευτικών χώρων οι οποίοι παραμένουν αναξιοποίητοι ενώ υπάρχουν σημαντικά κοιτασματολογικά δεδομένα, και κατακυρώθηκε  (μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφτεί σύμβαση) εντός του 2012. Στη μελλοντική εξέλιξη της περιοχής αυτής θα πρέπει να συμπεριληφθεί το πρόσθετο αποθεματικό δυναμικό των 4,0 δισ. Ευρώ που αναμένεται να προκύψει από τις έρευνες του ΙΓΜΕ στο γειτονικό κοίτασμα της Ποντοκερασιάς στο πλαίσιο σχετικού έργου του ΕΣΠΑ.

Εκτός από τη σοβαρή πρόοδο των σχεδίων, υπάρχει και η σοβαρή αντίδραση εκ μέρους των τοπικών κοινωνιών και διαφόρων ακόμη παραγόντων, γεγονός που αποτυπώνεται με εκδηλώσεις/συγκεντρώσεις σε κάθε μία από τις επιμέρους ανωτέρω εγκρίσεις:  Μεταλλευτικό Παρατηρητήριο

Εμεις να θυμίσουμε την άποψή μας για το ποιός νομίζουμε ότι θα πρέπει να αποφασίζει σε τέτοιες περιπτώσεις που τα διλήμματα είναι σημαντικά και διχαστικά για την κοινή γνώμη: 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!