5.9.12

Στη νορβηγική PGS οι σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και νότια Κρήτη

Τελικά, η νορβηγική Petroleum Geo-Services (PGS, www.pgs.com ) επιλέχθηκε για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών και την αξιολόγηση του πετρελαϊκού δυναμικού σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης, με στόχο να προκηρυχτεί γύρος παραχωρήσεων στις περιοχές αυτές στα μέσα του 2014.

Σκάφος της PGS θα συλλέξει στοιχεία έως τα τέλη του έτους, είπε ο υπουργός Ενέργειας Ευάγγελος Λιβιεράτος, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής.

Οι σεισμικές έρευνες θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης με το ΥΠΕΚΑ και θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του χρόνου, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι το καλοκαίρι του 2013 θα γίνει η επεξεργασία των δεδομένων που θα προκύψουν, αλλά και όσων έχουν προκύψει στο παρελθόν, από έρευνες που έγιναν κατά καιρούς στην περιοχή.

Βάσει των αποτελεσμάτων των ερευνών, η κυβέρνηση σκοπεύει να προκηρύξει γύρο παραχωρήσεων για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στις περιοχές αυτές στα μέσα του 2014.

Το κόστος των σεισμικών ερευνών, δηλαδή η επένδυση που θα κάνει η PGS, εκτιμάται σε περίπου 15 εκατ. ευρώ, ενώ πολλαπλάσια είναι η επένδυση που απαιτείται για τις ερευνητικές γεωτρήσεις, οι οποίες αναμένεται να ακολουθήσουν.

Έχει ήδη προκηρυχθεί γύρος παραχωρήσεων για τρεις περιοχές στα δυτικά της χώρας και οι ανάδοχοι θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα (διαδικασία open door).

Μακάρι να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα γιατί ήδη έχουμε καθυστερήσει σημαντικά.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΥΠΕΚΑ 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!