20.9.12

Tρισεκατομμύρια καράτια στον κρατήρα του Popigai!

Μόλις πριν λίγες μέρες Ρώσοι επιστήμονες του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Μεταλλειολογίας στο Νοβοσιμπίρσκ απεκάλυψαν στον τύπο ένα επτασφράγιστο μυστικό. Αυτό του Popigai Astroblem της Ανατολικής Σιβηρίας, ενός κρατήρα πλάτους 100 χιλιομέτρων, του έβδομου μεγαλύτερου καταγεγραμμένου κρατήρα από πρόσκρουση αστεροειδούς στη Γη.

Πράγματι οι επιστήμονες δήλωσαν επίσημα ότι κάτω από τον κρατήρα φιλοεξενούνται τεράστια αποθέματα διαμαντιών της τάξης των "τρισεκατομμυρίων καρατίων" (εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι) και ισχυρίστηκαν ότι υπάρχουν αρκετά διαμάντια ώστε να καλύψουν τις  παγκόσμιες απαιτήσεις για 3.000 χρόνια!! 

Τα διαμάντια εκτιμάται ότι είναι αξίας περίπου $ 1,000,000,000,000,000 (ή ένα τετράκις εκατομμύρια δολάρια) και όπως είναι προφανές αυτό θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την αγορά των βιομηχανικών διαμαντιών, καθιστώντας τα πιο άφθονα και χαμηλότερο κόστος. Συγκριτικά, τα σημερινά γνωστά αποθέματα του Μίρνι στη Yakutia (ρωσικό ορυχείο ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου ) εκτιμώνται σε ένα δισεκατομμύριο καράτια. Το συγκεκριμένο ορυχείο από τη δεκαετία του 1950 έως και το 2001, οπότε έκλεισε λόγω εξαντλούμενων αποθεμάτων και προβλημάτων ασφαλείας, απέδωσε διαμάντια αξίας άνω των 13 δισ. ευρώ.

Πρέπει να επισημανθεί ότι τα διαμάντια του Popigai  είναι "impact diamonds" επειδή πιστεύεται ότι δημιουργήθηκαν από την ισχυρή πρόσκρουση μετεωρίτη που οδήγησε σε ακαριαίο μετασχηματισμό του γραφίτη. Λόγω ακριβώς του τρόπου αυτού προέλευσης παρουσιάζουν σκληρότητα 58% μεγαλύτερη από τα συνηθισμένα διαμάντια κάτι που τα καθιστά εξαιρετικά χρήσιμα για βιομηχανικές και επιστημονικές εφαρμογές.

[του Τζεφέρη Πέτρου] [by tzeferis Peter]

  1. ^ "Popigai"Earth Impact DatabaseUniversity of New Brunswick. Retrieved 2008-12-30.
  2. ^ Masaitis, Victor L. (2003). Popigai Crater: General Geology. Springer. pp. 81–85. ISBN 978-3-540-43517-4.
  3. Και …τα διαμάντια είναι παντοτινά στο Κιλκίς!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!