1.12.12

Ορυχείο σημαίνει...





ενέργεια, σημαίνει εργασία, σημαίνει ανάπτυξη, σημαίνει τεχνολογική πρόοδο, σημαίνει πολιτισμό..  Δεν παύει φυσικά να αποτελεί μια ανθρωπογενή δραστηριότητα, έναν χώρο από τον οποίο αντλούνται χρήσιμες πρώτες ύλες με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται το φυσικό περιβάλλον και συνεπώς απαιτείται διαμόρφωση, επανόρθωση, αποκατάσταση, εξυγίανση, δηλ. εργασίες επαναφοράς του τοπίου.

Για κάποιους σημαίνει περιβαλλοντικό σκουπίδι, κοινωνικό απόβλητο και συνοδεύεται με το "μακρυά από εμάς και ας πάει όπου θέλει..." ή με το υποκριτικότερο "ναι αλλά όχι στην αυλή μου"...

Ομως η ενέργεια, το ηλεκτρικό ρεύμα, δεν παράγεται «in the socket». Απαιτούνται τα ορυχεία με τις σκληρές κι ενίοτε επικίνδυνες  εργασιακές συνθήκες και εν συνεχεία τα εργοστάσια που «ρυπαίνουν» καθένα με τον τρόπο του είτε είναι θερμοηλεκτρικά, είτε πυρηνικά, είτε ηπιότερων μορφών. Ούτε τα slim υπερσύγχρονα κινητά μας και οι LCD οθόνες μας και τα υπόλοιπα high tech καλούδια, παράγονται κάπου off shore σε άγνωστο τόπο και σε αόριστο χρόνο.. Απαιτούνται και πάλι ορυχεία (τανταλίου, σπανίων γαιών, μετάλλων υψηλής τεχνολογίας κλπ) και εν συνεχεία  βιομηχανικές μονάδες εξευγενισμού που επίσης ρυπαίνουν.  Και μάλιστα που η ρύπανσή τους σήμερα είναι παγκόσμιου χαρακτήρα, μεταφέρεται διασυνοριακά και τα αποτελέσματά της είναι αθροιστικά, είτε αυτή παράγεται εδώ είτε στην …Κίνα.

Εμείς όμως έχουμε την δική μας αντίληψη για την ανάπτυξη... Θέλουμε την πράσινη ανάπτυξη, τη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά μόνο για τον εαυτό μας.. Για τους άλλους, τους διπλανούς, αρκούν τα απόβλητά μας... Και έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα παραμείνουμε στο απυρόβλητο...

 [by Petros Tzeferis][του Πέτρου Τζεφέρη]

7 comments:

Ανώνυμος είπε...

Ορυχείο σημαίνει.. Καρκίνος

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Bεβαίως και είστε πιο επιστήμων από εμένα για να μας πείτε τις αλήθειες της μεταλλείας χρυσού. Ως εκ τούτου θα ήθελα πραγματικά να ακούσω την άποψή σας τόσο για τις συνεχόμενες διαρροές βαρέων μετάλλων και ουρανίου στο Talvivaara της Φινλανδίας

http://www.stoptalvivaara.org/fi/release27112012.html (σημ: ΔΕΝ είναι η πρώτη διαρροή σε αυτό το μεταλλείο), όσο και την κατάσταση που επικρατεί στο αλλο παράδειγμα προς μίμηση (κατά ΥΠΕΚΑ) το Malmberg της Σουηδίας, όπου η υποτιθέμενη υπόγεια εξόρυξη με τα χρόνια μετατράπηκε σε "ανάγκη για μια ακόμη τρύπα ανοικτής εξόρυξης" και όπου οι κάτοικοι ζουν με σεισμικές δονήσεις 2,5-3.2 ρίχτερ μέρα κ νύχτα. https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=h5jtfupDHJE]

Για αυτούς αυτή η κατάσταση νοείται ανάπτυξη, λέτε;
Βεβαίως υπάρχει ανάπτυξη - σίγουρα όμως όχι για τους κατοίκους.

Καταρίνα Αννανίου

Ανώνυμος είπε...

http://politesaristoteli.blogspot.gr/2012/12/talvivaara.html#more

Ανώνυμος είπε...

TALVIVAARA - ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

Ι. Ζαφειράτος είπε...

Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο για τις "συνεχόμενες διαρροές βαρέων μετάλλων και ουρανίου" στο Talvivaara της Φινλανδίας. Η Μεταλλευτική Εταιρεία Talvivaara ιδρύθηκε το 2004, όταν ο Pekka Pera πρώην υπάλληλος της Outokumpu Corporation στη συμβολική τιμή των δύο ευρώ (!) απέκτησε τα δικαιώματα για την εξόρυξη στο Sotkamo στην Ανατολική Φινλανδία από την Outokumpu, η οποία αφοσιώνεται πλέον στη μεταλλουργία με την εξαγορά της Lurgi και της Thyssen Krupp. Το 2006 ολοκληρώθηκε η μελέτη αξιοποίησης και εξασφαλίστηκε η απαραίτητη χρηματοδότηση. Ο Pera προχώρησε στην εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου το 2007 και αργότερα στο Χρηματιστήριο Αξιών του Ελσίνκι το 2009. Οι άδειες για να αρχίσει η εξόρυξη ελήφθησαν το 2007 και η παραγωγή μετάλλων ξεκίνησε στα τέλη του 2008. Η κατασκευή του μεταλλείου κόστισε 560 εκατομμύρια € κατά την περίοδο 2007-2008, και επιπλέον 22 εκατομμύρια € από το 2009 για επενδύσεις που αύξησαν την παραγωγή κατά 45%.
Το μεταλλείο βρίσκεται στο Sotkamo στην Ανατολική Φινλανδία και απασχολεί 400 άτομα. Έχει αποθέματα που ανέρχονται σε 1 δισεκατομμύριο τόνους μεταλλεύματος περιεκτικότητας 0,22% νικέλιο , 0,13% χαλκό, 0,5% ψευδάργυρο και 0,02% κοβάλτιο δηλ. 2,2 εκατομμύρια τόνους νικελίου, 1,3 εκατομμύρια τόνους χαλκού, 5 εκατ. τόνους ψευδαργύρου και 0,2 εκατομμύρια τόνους κοβαλτίου. Παρά το γεγονός ότι τα αποθέματα είναι μεγάλα, θεωρείται ένα πολύ φτωχό κοίτασμα για την υπάρχουσα τεχνολογία.
Η μόνη κατάλληλη τεχνολογία ανακαλύφθηκε από ερευνητές της Outokumpu που μεταφέρθηκαν φυσικά στην Talvivaara και είναι η βιολογική εκχύλιση σε σωρούς. Για να καταλάβουμε λοιπόν τι είναι αυτές οι διαρροές, είναι διαρροές στείρου διαλύματος εκχύλισης που υπερχείλισε από τη λεγόμενη "λίμνη γύψου" όπου το διοχετεύουν για να το εξουδετερώσουν (γύψος είναι το τελικό στερεό προϊόν της αντίδρασης εξουδετέρωσης και δεν χρειάζεται να είστε επιστήμων κα Καταρίνα, η χημεία διδάσκεται και στο σχολείο). Οι μεγάλες βροχοπτώσεις ήταν η βασική αιτία για τη διαρροή διότι ανάγκασαν τους εργαζόμενους να αντλήσουν όξινο νερό και να ξεχειλίσει η λίμνη γύψου, η οποία ήταν σχεδιασμένη μόνο για την εξουδετέρωση. Το όξινο νερό με τη σειρά του διαλυτοποίησε περισσότερα μέταλλα με αποτέλεσμα τη μη αποδεκτή συγκέντρωσή τους. Σχεδιαστική αστοχία λοιπόν, δεν είχαν προβλέψει χωρητικότητα έκτακτης ανάγκης.

I. Zαφειράτος είπε...

Όσο για την κατάσταση που επικρατεί στο Malmberg της Σουηδίας, την πόλη Malmberget (που σημαίνει «Το Βουνό Μεταλλεύματος») στο Δήμο Gällivare, Norrbotten με 5.590 κατοίκους το 2010 ισχύουν τα εξής. Η Malmberget είναι γνωστή ως ένας σημαντικός τόπος για την εξόρυξη σιδηρομεταλλεύματος από υπόγεια μεταλλεία από την κρατική εταιρεία LKAB, από το 1741. Το πρώτο τρένο μεταφοράς σιδηρομεταλλεύματος φορτώθηκε το 1888. Στη Malmberget δημιουργήθηκαν ξαφνικά πολλές ευκαιρίες απασχόλησης και έτσι δημιουργήθηκε και η πόλη. Όμως, κάτω από το κέντρο της Malmberget, το υπόγειο έφτασε στο φως της ημέρας και έτσι δημιουργήθηκε μια εκσκαφή που ονομάζεται Gropen και επεκτείνεται νότια όπου η υπόγεια εξόρυξη συνεχίζεται, και έτσι χώρισε την πόλη, κάνοντας το κέντρο της παλιάς πόλης ακατοίκητο και αναγκάζοντας πολλά κτίσματα (π.χ. δύο υπάρχοντες κινηματογράφους και την εκκλησία) να μετακινηθούν στο δυτικό τμήμα της Malmberget ή, στη γειτονική πόλη της Gällivare.
Σήμερα το Gropen γεμίζει με πέτρα που είναι υποπροϊόν από τα υπόγεια ορυχεία. Το Gropen τελικά θα πληρωθεί, αλλά η υπόγεια εξόρυξη υπονομεύει την περιοχή με σεισμικά γεγονότα που προκαλούνται από την εξόρυξη τακτικά. Η μετακίνηση πολλών κατοικιών που ανήκουν στην εταιρεία εξόρυξης, καθώς και ιδιωτικών, υπήρξε ένα σημαντικό ζήτημα συζήτησης σε τοπικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Το μέλλον της Malmberget είναι σήμερα αβέβαιο, αλλά η οφέλιμη δραστηριότητα της LKAB δείχνει ακόμη περισσότερο ότι και αυτή και η Malmberget χρειάζεται να προχωρήσουν μαζί στο μέλλον. Για αυτούς αυτή η κατάσταση νοείται ανάπτυξη και συζητούν τις εναλλακτικές λύσεις για τα σοβαρά προβλήματα. Βεβαίως είναι ανάπτυξη - και για τους κατοίκους και για τα κράτη που συμμετέχουν και στις δύο εταιρίες από 10 μέχρι 100%.

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!