4.1.13

NWA 7034: πέτρωμα από τον Αρη ηλικίας πάνω από 2 δισ. ετών

Σκουρόχρωμο πέτρωμα (το ονόμασαν Black Beauty) από τον Άρη που βρέθηκε στην Σαχάρα έχει ενθουσιάσει τους επιστήμονες με την ιδιαιτερότητά του: Το πέτρωμα είναι σπάνιο τόσο λόγω της ηλικίας του -πάνω από δύο δισεκατομμύρια έτη- όσο και του περισσότερου νερού που περιέχει σε σύγκριση με άλλα πετρώματα που προέρχονται από τον Κόκκινο Πλανήτη.

Ο μετεωρίτης βάρους 320 γραμμαρίων βρέθηκε από βεδουΐνους στο Μαρόκο και μετά πωλήθηκε σε αμερικανικό Επιστημονικό Κέντρο. Είναι ιδιαίτερο είδος πέτρας, που σχηματίστηκε από την έκρηξη ηφαιστείου και την αλληλεπίδρασή του με το νερό.Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι χτυπήματα
μετεωριτών στη Σελήνη και τον Άρη μπορούν να αποκολλήσουν κομμάτια του εδάφους τους και να τα στείλουν στο διάστημα -και έπειτα να φτάσουν έτσι στη Γη.

Το συγκεκριμένο πέτρωμα, είναι το δεύτερο αρχαιότερο που βρίσκεται στα χέρια των επιστημόνων. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί περίπου 65 πετρώματα στη Γη που θεωρούνται αρειανά, κυρίως στην Ανταρκτική και τη Σαχάρα. Το αρχαιότερο από αυτά, ο μετεωρίτης Allan Hills, είχε βρεθεί στην Ανταρκτική το 1984 και η ηλικία του φθάνει τα 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Λιγότερα από δέκα πετρώματα είναι ηλικίας 1,5 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα δεν ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια χρόνια.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!