20.1.14

Βελτίωση αναμένεται για τον εξορυκτικό τομέα το 2014

Sme Exagoges by tzeferisp


Το 2012 και 2013 χαρακτηρίζεται ως έτος αστάθειας στις διεθνείς αγορές πρώτων υλών με συγκρατημένη και μειωμένη σε πολλά προϊόντα ζήτηση, με μείωση ή σημαντική πτώση τιμών και ιδιαίτερα στα μέταλλα, μία σαφή τάση ύφεσης πολλών οικονομιών χωρών της Ε.Ε. που επηρέασε, ως ήταν φυσικό τις διεθνείς αγορές ΟΠΥ και τέλος με δυσβάστακτη αύξηση του κόστους ενέργειας σε πολλές ευρωπαϊκές βιομηχανίες που τις οδήγησε σε υπολειτουργία ή κλείσιμο, με αντίστοιχες επιπτώσεις και στη ζήτηση ορυκτών πρώτων υλών (ΟΠΥ).

Σημαντικό παράγοντα στις διακυμάνσεις ζήτησης και τιμών ΟΠΥ απετέλεσε η αστάθεια στην παγκόσμια παραγωγή χάλυβα, τομέας που απορροφά μεγάλες ποσότητες πρώτων υλών. Χαρακτηριστικό στοιχείο της αστάθειας του 2012-2013, είναι η σημαντική πτώση των τιμών των μετάλλων. Για τα ελληνικά προϊόντα αλουμίνιο και σιδηρονικέλιο, οι τιμές έφτασαν σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα.

Αυτό αναφέρει ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων ο οποίος σε σχετική έρευνα μεταξύ των μελών του αναφέρει επίσης ότι:

«Αντίθετα το ελληνικό μάρμαρο ,παρά τη συνεχιζόμενη μεγάλη κρίση στο εσωτερικό, δεν σταμάτησε την αναπτυξιακή του πορεία κύρια λόγω της σημαντικής αύξησης των εξαγωγών που πραγματοποιεί. Η ανάπτυξη αυτή δεν είναι ισόβαρής σε όλη τη μαρμαρική δραστηριότητα, βασίζεται κύρια στις εξαγωγές των μεγαλύτερων ελληνικών εταιρειών του τομέα και σε προϊόντα όπως τα μάρμαρα περιοχής Βώλακα, Θάσου, Καβάλας, Διονύσου, Δράμας, Κοζάνης που έχουν αξιοσημείωτη ως μεγάλη, ζήτηση.

Για όλα τα μεταλλουργικά και εξορυκτικά προϊόντα εκτιμάται ότι το 2014 θα έχει μικρή βελτίωση έναντι των χαρακτηριστικών που αναφέρθηκαν για το 2012 και 2013 και μεγαλύτερη εξισορρόπηση ζήτησης τιμών"

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!