9.1.14

Το Ιρλανδικό τμήμα για την έρευνα κι εκμετάλλευση μεταλλείων (EMD)



Το Ιρλανδικό τμήμα για την έρευνα κι εκμετάλλευση μεταλλείων (EMD) ανήκει στο αντίστοιχο Υπουργείο Επικοινωνιών, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Ιρλανδίας.  Αποτελεί  το βασικό σημείο αναφοράς για την την έρευνα κι εκμετάλλευση ορυκτών πρώτων υλών στη χώρα αυτή , την παροχή επενδυτικών συμβουλών για την έρευνα και ανάπτυξη ενός ορυχείου στην Ιρλανδία.

Η αποστολή του Irish Exploration and Mining Division (EMD) περιλαμβάνει :
  • Αδειοδότηση της έρευνας και εξόρυξης ορυκτών (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών , της πέτρας , της άμμου και του πηλού)
  • Η προώθηση των ξένων επενδύσεων στην εξερεύνηση ορυκτών. 
  • Η ανάπτυξη πολιτικής στον τομέα της αναζήτησης και εξόρυξης ορυκτών 
  • Η εκπροσώπηση και προώθηση των  συμφερόντων του κράτους ως ιδιοκτήτη ορυκτών . Το κράτος κατέχει περίπου το 60 % όλου του μεταλλευτικού δυναμικού  της χώρας και το αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλευσης όλων των ορυκτών αυτών ανεξάρτητα από την κυριότητα (με ελάχιστες εξαιρέσεις), ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργού.
  • Περιβαλλοντική αποκατάσταση των πρώην ορυχείων.

http://www.mineralsireland.ie/

Στην ανωτέρω παρουσίαση αναπτύσσεται η ψηφιακή βάση των γεωλογικών και κοιτασματολογικών δεδομένων έρευνας που διαχρονικά έχουν συλλεχθεί στη χώρα αυτή. Εκείνο που είναι εντυπωσιακό είναι ότι στη βάση αυτή καταχωρούνται και ολα τα δεδομένα που κατά καιρούς έχουν συλλεγεί από ιδιώτες και επιπλέον ότι όλα ειναι προσβάσιμα στο επενδυτικό κοινό...

Δυστυχώς στον τόπο μας τέτοιο σύστημα δεν υφίσταται ενώ από την αναγκαιότητα υλοποίησης της Εθνικής Πολιτικής για την αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας είναι φανερό ότι απαιτείται ένας φορέας που να φιλοξενεί και να διαχειρίζεται το σύνολο των γεωχωρικών δεδομένων που σχετίζονται με την έρευνα αλλά και την εκμετάλλευση  των ορυκτών πρώτων υλών στον τόπο μας.

[Πέτρος Τζεφέρης][Tzeferis Petros]

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!