9.10.14

Τεχνολογία CCS: από το Spremberg στο Saskatchewan!


To πρώτο βιομηχανικής κλίμακας εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής από κάρβουνο με χρήση της τεχνολογίας Carbon Capture & Storage (CCS- δέσμευση και αποθήκευση του CO2) είναι γεγονός.Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) χαιρέτησε την ιστορική έναρξη του πρώτου μεγάλου εργοστασίου με τεχνολογία CCS, λέγοντας ότι αποτελεί ιστορικό σταθμό στο δρόμο για μια οικονομία "χαμηλού άνθρακα" και ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι η μοναδική που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τη χρήση ορυκτών καυσίμων για δεκαετίες, μειώνοντας ταυτόχρονα αποφασιστικά τις εκπομπές CO2.   http://www.iea.org/topics/ccs/



Το σύστημα CCS είναι το μόνο που -ανεξάρτητα από την κριτική που έχει δεχθεί- βρίσκεται προς την ορθή κατεύθυνση εξουδετέρωσης της επικρατούσας άποψης περί δαιμονοποίησης του αέριου CO2. Η ημερομηνία 2 Οκτωβρίου 2014 θα μείνει βαθιά χαραγμένη στην ιστορία της εξέλιξης της ηλεκτροπαραγωγής και του πολιτισμού μας. Και θυμίζουμε ότι η νέα λιγνιτική μας Μονάδα, η Πτολεμαϊδα 5, που είναι ουσιαστικά ο νέος ΑΗΣ Πτολεμαϊδας, είναι σχεδιασμένη (capture ready) για να υποδεχθεί το σύστημα CCS, επομένως το θέμα δεν αφορά μόνο την πολιτεία του Καναδά, προφανώς αφορά κι εμάς.

Ας δούν το κείμενο αυτό και οι συγγραφείς των μαθητικών βιβλίων του Γυμνασίου και του Λυκείου, ώστε κάθε φορά που συσχετίζουν το κάρβουνο με τις κλιματικές αλλαγές, να αναφέρουν -ως οφείλουν-και την τεχνολογία αυτή καθώς και τη σχετική της πρόοδο. Και φυσικά ας το δουν και οι πολιτικοί μας ώστε να μην χαρακτηρίζουν πλέον "μη ώριμη" την τεχνολογία του CCS.

[του Πέτρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Petros]

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!