16.12.14

Τα πετρέλαιά μας στον πάγο!

Για την Βενεζουέλα εκτιμάται ότι δεν θα αποφύγει το 2015 την χρεοκοπία, αν και παράγει 2,8 εκατομμύρια Barrel ημερησίως. Τα ασφάλιστρα κινδύνου δίνουν μια πιθανότητα 94% για ένα τέτοιο πιστωτικό γεγονός, ο πληθωρισμός τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, πάνω από 150% και οι αποδόσεις ομολόγων γράφουν 24%! Όποιος έχει νεύρα και λεφτά αγοράζει και ελπίζει ότι δεν θα χρεοκοπήσει προς πείσμα των λεγόμενων αγορών. Το εθνικό νόμισμα της χώρας, το μπολιβάρ, έχασε από την αρχή του χρόνου τη μισή του αξία σε σχέση με το δολάριο στην μαύρη αγορά συναλλάγματος.

Επιστρέφω στα δικά μας εξορυκτικά σχέδια. Παράπλευρες απώλειες στο περιβάλλον και στον τουρισμό θα είχαμε σε περίπτωση ατυχήματος και όχι μόνον. Πριν δέκα μέρες έγιναν διαδηλώσεις στις Κανάριους Νήσους ενάντια σε σχέδια εξόρυξης πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή. Τουρίστες είπαν τη γνώμη τους μπροστά στις κάμερες, ότι δεν θα ήθελαν να βλέπουν εξορυκτικά μηχανήματα και νησίδες στον ορίζοντα, θέλουν τα νησιά παρθένα, κατά το δυνατόν.

Ουδέν κακόν αμιγές καλού, λοιπόν. Μόνο που τα πιθανολογούμενα έσοδα από τα ελληνικά πετρέλαια ή το αέριο, καλό θα είναι να τα διαγράψει όποια κυβέρνηση θα βρίσκεται μελλοντικά στην εξουσία. Ο νόμος των πιθανοτήτων δεν συνάδει με αισιόδοξα σενάρια όσο παραμένει η τιμή του πετρελαίου κάτω από τα 70 δολάρια.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!