2.1.15

Το ιστορικό των γεωθερμικών πεδίων στην Ελλάδα

Αποψη της μονάδας γεωθερμικής ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 2 ΜWe η οποία λειτούργησε στη Μήλο την περίοδο 1986-88
Λιγότερο από 1% του βεβαιωμένου γεωθερμικού δυναμικού της χώρας έχει αξιοποιηθεί, με μηδενικές εφαρμογές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, παρότι πρόκειται για μια ήπια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας με τον υψηλότερο συντελεστή χρήσης/λειτουργίας (45%-90% του χρόνου) σε σχέση με τις υπόλοιπες ΑΠΕ.

Καθώς η γεωθερμία δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες (άπνοια ή συννεφιά), την ώρα της ημέρας (πχ τα φωτοβολταϊκά δεν παράγουν το βράδυ) ή εποχές του χρόνου (όπως οι καλλιέργειες βιομάζας) δεν αντιμετωπίζει και το πρόβλημα της διαλείπουσας παραγωγής, πλεονέκτημα που μπορεί να την καταστήσει ενεργειακή πηγή βάσης.Επιπλέον, η χώρα μας έχει το πλεονέκτημα ότι τα γεωθερμικά πεδία συναντώνται σε συγκριτικά χαμηλά βάθη.

Στην νότια Ελλάδα, τα δύο γεωθερμικά πεδία υψηλής ενθαλπίας, με θερμοκρασίες άνω των 150 βαθμών Κελσίου, στη Μήλο και τη Νίσυρο.

Στη βόρεια Ελλάδα (Νέστος, Δέλτα Έβρου) και σε νησιά του Αιγαίου (νότια Χίος, Λέσβος) εντοπίζονται γεωθερμικά πεδία μέσης και χαμηλής ενθαλπίας με θερμοκρασίας από 90 ως 150 βαθμούς Κελσίου και 25 ως 90 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!