4.1.15

Τα συναλλαγματικά αποθέματα χρυσού της Κίνας

Σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, η Κίνα θα διαθέτει, στο προσεχές μέλλον, τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο, αλλάζοντας προφανώς όχι μόνο τα δεδομένα ζήτησης αλλά και τιμής του χρυσού παγκοσμίως.

Προς το παρόν η Δύση εξακολουθεί να διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο, με τα πράγματα όμως να αναμένεται να αλλάξουν ριζικά στο άμεσο μέλλον, καθώς η μοίρα του πολύτιμου μετάλλου αναμένεται να καθορίζεται στην Κίνα. Πράγματι, σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν καταγράφεται σήμερα μεγαλύτερη ζήτηση και αγορά χρυσού από ό,τι στην Κίνα. Η Κίνα έχει εκτοπίσει την Ινδία από την θέση του μεγαλύτερου εισαγωγέα χρυσού στην ασιατική ήπειρο. Στον χρυσό δεν επενδύουν όμως μόνον οι πλούσιοι Κινέζοι αλλά και η ίδια η κυβέρνηση. Το Πεκίνο πρέπει να επενδύσει τα τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα που διαθέτει και ο χρυσός φαίνεται πως ενδείκνυται για να διαφοροποιήσει το καλάθι των  επενδύσεών  του. Αναλυτές εκτιμούν ότι η Κίνα θα συνεχίσει να αγοράζει χρυσό, με συνέπεια να αρχίζει να αυξάνεται και πάλι η τιμή του.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα αποθηκευμένα αποθέματα πάνω από 8 000 τόννους χρυσού νομισματικής αξίας 328 δισ. δολ. Η αντιστοιχία είναι 26 τόνοι ανά 1 εκ. κατοίκους, τοποθετώντας τις ΗΠΑ στην πρώτη θέση αναφορικά με τα  αποθέματα χρυσού μεταξύ των μεγαλυτέρων βιομηχανικών χωρών του κόσμου.

Στην Κίνα τα αποθέματα χρυσού  είναι μόλις  1 εκ. τόνοι και ο αντίστοιχος συσχετισμός είναι λιγότερο από 1 τόνος ανά 1 εκ. κατοίκους. Στη λίστα με τις δέκα χώρες,  η Κίνα  καταλαμβάνει την έβδομη θέση (World Gold Council 2014), όχι όμως για πολύ...   Wikipedia: Gold reserve

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι στόχος της Κίνας είναι να προσεγγίσει και να πετύχει τον αμερικανικό συσχετισμό. Παράλληλα η κινεζική οικονομία επιθυμεί να μετατρέψει τα 4 τρισ. δολ. αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος που διαθέτει σε χρυσό. Αυτό σημαίνει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης και τιμής, γεγονός που θα εκτοξεύσει την αξία των ελληνικών κοιτασμάτων σε σημαντικά μεγαλύτερα μεγέθη.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!