31.1.15

Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας!


Στο νέο υπερυπουργείο (ΥΠΑΠΕ) ήδη ενσωματώθηκαν (ΠΔ 24, ΦΕΚ 20 Α) οι υπηρεσίες του πρώην Υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), οι υπηρεσίες του πρώην Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) καθώς και υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας (ΓΓΒ) του ΥΠΑΑΝ.

Η ενσωμάτωση τομέων με διαφορετικές αρμοδιότητες, άνιση οικονομική διάσταση και συχνά αντικρουόμενους σκοπούς και προτεραιότητες, δημιουργεί μια έντονη ανησυχία στις περιβαλλοντικές οργανώσεις που θεωρούν ότι το περιβάλλον «στριμώχνεται» πολιτικά και διοικητικά σε υπουργεία με προτεραιότητα τους αναπτυξιακούς τομείς. Θέση των περιβαλλοντικών οργανώσεων είναι πως ένα ισχυρό κι ανεξάρτητο υπουργείο περιβάλλοντος αποτελεί την απαραίτητη βάση πάνω στην οποία μπορεί να οικοδομηθεί ο φορέας πολιτικής για την προστασία του φυσικού μας πλούτου ως κοινού αγαθού και εθνικού κεφαλαίου, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και του οικιστικού περιβάλλοντος, μακριά από κάθε συντεχνιακή λογική.

Εντούτοις, την ίδια αντίληψη έχουν από την μεριά τους και τα διάφορα αναπτυξιακά λόμπι, για το ζήτημα της ανάπτυξης.      

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!