10.2.15

Αγωγός TAP, μέρος του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου: μια ακόμη ευκαιρία..

Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου είναι ένα από τα πιο σύνθετα συστήματα αγωγών φυσικού αερίου που κατασκευάστηκαν ποτέ. Με μήκος που υπερβαίνει τα 4.000 χλμ., θα διέρχεται από επτά χώρες και στην κατασκευή του θα συμμετάσχουν περισσότερες από δώδεκα κορυφαίες εταιρείες ενέργειας. Αποτελείται δε από μεγάλο αριθμό επιμέρους ενεργειακών έργων συνολικής επένδυσης 45 δισ. δολαρίων ΗΠΑ περίπου.
Περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- τρία έργα κατασκευής αγωγών:
  • Αγωγός Νότιου Καυκάσου (SCPX) – Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία
  • Αγωγός φυσικού αερίου Ανατολίας (Trans Anatolian Pipeline - TANAP) – Τουρκία
  • Αδριατικός Αγωγός (TAP) – Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία
Ο αγωγός TAP είναι έργο εθνικής σημασίας, αυξάνει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, ικανοποιεί την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών, θα μειώσει την ανεργία και θα δώσει ώθηση στην Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον, εάν γίνει τελικά πραγματικότητα και δεν παραμείνει στα χαρτιά, ανοίγουν νέες προοπτικές για την οικονομική και γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας μας.

Ο Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου (TAP) θα ξεκινήσει από τους Κήπους στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία όπου θα διασυνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου Ανατολίας (TANAP). Το τμήμα του αγωγού που θα διασχίσει την Ελλάδα θα έχει μήκος περίπου 550 χλμ., και θα επεκτείνεται μέχρι τα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, νοτιοδυτικά της Ιεροπηγής.

Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα ξεκινήσει κοντά στην αλβανική πόλη Fier και θα διασχίσει την Αδριατική για να συνδεθεί στο ιταλικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου στη Νότια Ιταλία.Η διαδρομή του TAP θα έχει μήκος περίπου 870 χλμ. (Ελλάδα 550 χλμ., Αλβανία 211 χλμ., Αδριατική Θάλασσα 105 χλμ., Ιταλία 8 χλμ.). Το μεγαλύτερο υψόμετρο από το οποίο θα περάσει ο TAP θα είναι τα 1.800 μέτρα στα αλβανικά όρη, ενώ το βαθύτερο σημείο που θα υποδεχθεί το υποθαλάσσιο τμήμα θα είναι τα 820 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο αγωγός σε πρώτη φάση θα είναι δυναμικότητας 8-10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου και υπάρχει πρόβλεψη μελλοντικά να γίνει επέκταση και να γίνει 20 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.  Επιπλέον ο ΤΑP ως μοναδική εναλλακτική (ως προς τη Ρωσία) όδευση αγωγού έχει τεράστιο ενδιαφέρον για τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, μέσω της ενδεχόμενης ανάπτυξης αξόνων εφοδιασμού Βορρά-Νότου, συμπεριλαμβάνοντας κράτη-μέλη όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία ή και η Πολωνία. Με τον τρόπο αυτό ο ΤΑP αποκτά κυριαρχικό ενδιαφέρον για την τροφοδοσία της ΕΕ μέσω δύο γεωγραφικών διαδρόμων αναδεικνύοντας έτσι έτι περαιτέρω την γεωπολιτική θέση της Ελλάδος. 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!