17.3.15

Παραμένει το αδιέξοδο στα μεταλλεία Χαλκιδικής

Διαμαρτυρία δασεργατών στο π. ΥΠΕΚΑ
Για τους 1.987 εργαζόμενους στα Μεταλλεία Χαλκιδικής η απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Παναγιώτη Λαφαζάνη, να ανακαλέσει για επανέλεγχο δύο άδειες της μονάδας εμπλουτισμού στις Σκουριές, ξύπνησε τον εφιάλτη του 2002.

Μέχρι και τις 27 Φεβρουαρίου που ο υπουργός ανακάλεσε τις άδειες, δεν πίστευαν ότι η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει σε αβεβαιότητα την εργασία τους, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις για ακύρωση της μονάδας και τις αντίστοιχες δηλώσεις Λαφαζάνη στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή. Είχαν εξάλλου συναντηθεί 4 φορές -σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου- με τον κ. Λαφαζάνη και είχε δεσμευτεί απέναντί τους ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία κίνηση ερήμην τους. 

Οι ανησυχίες ενισχύθηκαν μετά την απόφαση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ) να ελέγξει τη νομιμότητα των πρωτοκόλλων υλοτόμησης 300 στρεμμάτων που έχει πάρει η εταιρεία από το Δασαρχείο.

 Τελικά το υπουργείο διαπίστωσε ότι τα πρωτόκολλα είναι νόμιμα και το Δασαρχείο έδωσε την άδεια συνέχισης των εργασιών στην περιοχή Καρατζά. Η απόφαση αυτή έφερε σε δύσκολη θέση τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη που δέχτηκε επίθεση από το κόμμα του «Οικολόγοι Πράσινοι», καταγράφηκε όμως παράλληλα και ως προσπάθεια εξομάλυνσης του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί και των σχέσεων κυβέρνησης και εταιρείας.

 Αυτό άρχισε να διαφαίνεται από τη συνάντηση που έκανε μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold κ. Πολ Ράιτ και η διοίκηση της «Ελληνικός Χρυσός» με τον υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Τσιρώνη. 

«Οι δύο υπουργοί δήλωσαν κατά τη συνάντηση την πρόθεσή τους να επισκεφτούν σύντομα την περιοχή, προκειμένου να σχηματίσουν μια πληρέστερη εικόνα, βλέποντας επιτόπου την κατάσταση και διεξάγοντας ουσιαστική συζήτηση με όλες τις πλευρές», ανέφερε το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωσή του.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!