18.3.15

ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ: Όταν η γεωπολιτική βλέπει τη λογοτεχνία…


Τη φράση που χαρακτηρίζει την παγκόσμια αγορά των Σπανίων Γαιών είπε κάποτε ο Κινέζος ηγέτης Deng Xiaoping: «Η Μέση Ανατολή διαθέτει πετρέλαιο, αλλά η Κίνα διαθέτει σπάνιες γαίες».

Στο παρελθόν, στην ΕΣΣΔ (και αλλού), οι Σπάνιες Γαίες σχετίζονταν με τη στρατιωτική βιομηχανία και θεωρούνταν κρατικό μυστικό.

Σήμερα, χρησιμοποιούνται σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας: σε οπλικά συστήματα, σε ανεμογεννήτριες, σε μαγνητικούς τομογράφους, στα κινητά τηλέφωνα, στις επίπεδες οθόνες (flat screens), στις οικολογικές λάμπες, σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές κ.λπ. Όσο ο άνθρωπος εξαρτάται όλο και περισσότερο από προϊόντα υψηλής τεχνολογίας τόσο αυξάνεται η ζήτηση των Σπανίων Γαιών.
Το διακύβευμα των Σπανίων Γαιών, ήταν και παραμένει ακόμη και σήμερα μεγάλο. Περίπου το 95% των Σπανίων Γαιών παράγονται στην Κίνα. Το Σεπτέμβριο του 2010 τα παγκόσμια δεδομένα στην αγορά αυτών των πολύτιμων ορυκτών ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο, όταν, με αφορμή ένα διπλωματικό συμβάν, η Κίνα έθεσε φραγμούς στην εξαγωγή τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιαστεί ξαφνικά παγκόσμιο έλλειμμα στην αγορά των Σπανίων Γαιών. Οι συνέπειες σε παγκόσμιο οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο ήταν σημαντικές.

Το 2013 η Σώτη Τριανταφύλλου εξέδωσε το μυθιστόρημα με τίτλο «Σπάνιες Γαίες» (Εκδόσεις Πατάκη). Ο ήρωας του μυθιστορήματος (ο Πραβιέν Σεργκέγεβιτς Μακάρεφ) γεννήθηκε στο Μουρμάνσκ, στη βορειοδυτική Ρωσία, δέκα χρόνια μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων.

Σπούδασε εδαφολογία στο Λένινγκραντ, ερωτεύτηκε μια ακροβάτισσα, διέπραξε ένα έγκλημα.Ύστερα, γνώρισε έναν Άγγλο κατάσκοπο: η φιλία αυτή τον οδήγησε σε μια απόφαση που δεν πραγματοποίησε. Αναζητώντας Σπάνιες Γαίες, ο Μακάρεφ άκουσε τις γοργόνες να τραγουδάνε και τους ψιθύρους της ιστορίας που μορφάζει σαν τέρας…

Το βιβλίο είναι τα απομνημονεύματά του και μαζί μια τοιχογραφία της εποχής από το 1927 μέχρι το 1963, όταν η Σοβιετική Ένωση γινόταν βιομηχανική δύναμη…

Το Aegean College και οι Εκδόσεις Πατάκη μας προσκαλούν λοιπόν την ερχόμενη Παρασκευή 20 Μαρτίου, στις 18:00, σε έναν διεπιστημονικό διάλογο με αφορμή το μυθιστόρημα της Σώτης Τριανταφύλλου «Σπάνιες Γαίες». Ο φίλος μας, υποψήφιος διδάκτορας του Πολυτεχνείου Κρήτης Σωτήρης Καμενόπουλος, άρθρα του οποία συχνά-πυκνά φιλοξενούμε, θα αναλύσει την οικονομική/εμπορική και τη γεωπολιτική/γεωστρατηγική σημασία των Σπανίων Γαιών.Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό και θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Aegean College (Πανεπιστημίου 17)

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!