28.3.15

Θα μπορούσε η Ελλάδα να γίνει Νορβηγία;

Θα μπορούσε η Ελλάδα να δημιουργήσει το δικό της «Government Pension Fund», το οποίο θα αντλεί έσοδα από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, με στόχο την οικονομική ανάκαμψη και την ανακούφιση των ασφαλιστικών ταμείων;

Μια πρώτη απάντηση ενδεχομένως να προερχόταν από το γεγονός ότι το νορβηγικό μοντέλο στηρίζεται στις αποκαλούμενες «δέκα εντολές» που ψήφισε το κοινοβούλιο της Νορβηγίας στις 14 Ιουνίου του 1971, αρκετές, δηλαδή, δεκαετίες πριν από το συγκεκριμένο σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης απασχολήσει την Ελλάδα. Όπως και το ότι απαιτήθηκαν περίπου δέκα χρόνια συνεχών διαβουλεύσεων μέχρι να αποκτήσει οριστική μορφή το Government Pension Fund of Norway (GPFN).

Το Norway Government Pension Fund Global είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως κρατικό επενδυτικό ταμείο, με ενεργητικό ύψους 800 δισ. ευρώ και εταιρικές συμμετοχές που αντιστοιχούν στο 1,3% των εισηγμένων σε χρηματιστηριακή αγορά επιχειρηματικών ομίλων. Βρίσκεται υπό τη διαχείριση της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας (NBIM) και αποτελεί το αποτέλεσμα μιας μακράς διαβούλευσης στο νορβηγικό Κοινοβούλιο, που ξεκίνησε το 1974 και ολοκληρώθηκε το 1983. Σκοπός του Ταμείου είναι η αποταμίευση των προσόδων από την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών αποθεμάτων και η δαπάνη μόνον των κερδών που τα κεφάλαια αυτά αποφέρουν μέσω της τοποθέτησής τους.

Το μυστικό του νορβηγικού θαύματος; Η πολιτική αποταμίευσης σχεδόν όλων των καθαρών κερδών από την πετρελαϊκή δραστηριότητα που αποτελούν το ενεργητικό του συνταξιοδοτικού κυβερνητικού κεφαλαίου, που έχει αξία 800 δισ. ευρώ, αντιστοιχεί στο 200% του ΑΕΠ της χώρας και ιδρύθηκε δημιουργηθεί με σκοπό να διαφυλαχθεί ο πλούτος του πετρελαίου για τις επόμενες γενιές. Πρόκειται για «δοκιμασμένη» τακτική που έσωσε τη χώρα από την πρόσφατη ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική κρίση.

Σήμερα, τα έσοδα από τον πετρελαϊκό κλάδο αντιστοιχούν περίπου στο 14% και 17% του συνολικού ΑΕΠ και αυτού από το οποίο εξαιρούνται οι δραστηριότητες επεξεργασίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, αντίστοιχα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τα υψηλά ετήσια έσοδα της τάξης των 36 δισ. ευρώ από τον θησαυρό των πετρελαίων έφεραν αντιμέτωπη τη χώρα με την «κατάρα των πλουτοπαραγωγικών πηγών». Χώρες, δηλαδή, με μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως το πετρέλαιο, τείνουν να εμφανίζουν χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, συγκριτικά με άλλα κράτη με λιγότερες φυσικές πηγές. Τι μέτρα έλαβε η Νορβηγία για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό;

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!