30.6.15

Όχι κλάψες, εμείς αποφασίζουμε

Η συζήτηση για το αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να γίνει το δημοψήφισμα, για το αν είναι συνταγματικό ή αντισυνταγματικό, για το ποιο είναι το ερώτημα, πρέπει να λήξει. Εξαντλήθηκε. Δεν έχει πλέον νόημα. Τα κλαψουρίσματα των αντιπολιτευόμενων και οι κυβερνητικοί δικολαβισμοί πρέπει να τερματιστούν.

Οι οπαδοί του ΝΑΙ πρέπει να πουν καθαρά ότι αυτό σημαίνει:
1. Ότι η παρούσα κυβέρνηση θα παραιτηθεί και θα έχουμε εκλογές. Το ξεκαθάρισε ο Τσίπρας στις 22:45 το βράδυ της Δευτέρας από την ΕΡΤ. Άρα, την Κυριακή 5 Ιουλίου δεν τελειώνουμε.

2. Ότι η νέα κυβέρνηση θα υπογράψει νέα συμφωνία με τους δανειστές, η οποία θα περιέχει επώδυνα μέτρα.

3. Ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ και αυτό σημαίνει ότι θα αποκατασταθεί σχετικά σύντομα η τραπεζική ρευστότητα και η ομαλότητα στην οικονομική ζωή.

Οι οπαδοί του ΟΧΙ δεν πρέπει να κρύψουν ότι αυτό σημαίνει:

1. Ότι όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα εκλάβουν το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος ως ΟΧΙ στην Ευρώπη. Το κατέστησαν σαφές ήδη όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες, ακόμα και οι πλέον φιλικοί μέχρι τώρα προς την Ελλάδα (Ολάντ, Ρέντσι κ.α).

2. Ότι η ίδια κυβέρνηση, αν πιστέψουμε όσα λέει, θα πάει στις Βρυξέλλες και θα επιδιώξει νέα διαπραγμάτευση και νέα συμφωνία με τους δανειστές.

3. Ότι αυτή η συμφωνία, αν επιτευχθεί, θα περιέχει επώδυνα μέτρα, τουλάχιστον σαν αυτά που η ίδια η κυβέρνηση είχε προτείνει. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η χώρα θα οδεύσει στην έξοδο από το ευρωνόμισμα μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και χάους στην αγορά.

Αυτά πρέπει να ειπωθούν τίμια και καθαρά, ώστε οι πολίτες-ψηφοφόροι να ξέρουν τι τους περιμένει μετά την ψήφο της Κυριακής. Οι ίδιοι οι πολίτες, εμείς, δεν έχουμε πλέον κανένα άλλοθι. Δεν υπάρχει το «δεν ήξερα», «παραπλανήθηκα». Οι εκ των υστέρων κλάψες δεν αναγνωρίζονται.

Αφού η κυβέρνηση που εκλέξαμε στις 25 Ιανουαρίου μας πέταξε το μπαλάκι, είμαστε υποχρεωμένοι να το πιάσουμε. Εμείς θα αποφασίσουμε ίσως και για το μέλλον των επόμενων γενεών. Η αποχή είναι κάτι παραπάνω από έγκλημα, είναι λάθος. Το ίδιο και η επιτήδεια ουδετερότητα. Όσοι έχουν δημόσιο λόγο πρέπει να πάρουν θέση, όχι να κρυφτούν. Όσοι δεν μιλήσουν τώρα δεν θα δικαιούνται να παραστήσουν εκ των υστέρων τους προφήτες ή τους τιμητές.

Καθαρά, λοιπόν. Το ΝΑΙ μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη και στο κοινό νόμισμα, αποτρέποντας την άμεση οικονομική και κοινωνική κατάρρευση. Η συνέχεια δεν θα είναι εύκολη, δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες. Αλλά τα φαινόμενα που σήμερα βλέπουμε θα σταματήσουν, η ομαλότητα στην καθημερινή ζωή θα επανέλθει. Τα υπόλοιπα δεν είναι του παρόντος.

Το ΟΧΙ, από την άλλη, θα επιτείνει το κλίμα του φόβου. Υπάρχει ο κίνδυνος η κυβέρνηση να χάσει εντελώς τον έλεγχο της οικονομικής ζωής, αν δεν καταφέρει να συμφωνήσει αμέσως με τους Ευρωπαίους. Και αυτό είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο. Ηδη εκείνοι έχουν προετοιμαστεί να μας αποχαιρετήσουν.

Το δίλημμα, λοιπόν, είναι καθαρό. Είναι «η επιλογή μεταξύ του δυσάρεστου και του καταστροφικού», κατά τη γνωστή ρήση του Αμερικανού οικονομολόγου Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ.

Δυσάρεστο θα είναι αυτό που θα ακολουθήσει το ΝΑΙ. Καταστροφικό θα είναι αυτό που θα ακολουθήσει το ΟΧΙ. Η επιλογή είναι δική μας.

[αναδημοσίευση από το Protagon.gr]

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!