13.10.15

Smartphones και ανεμογεννήτριες: Αν όχι στην αυλή μου...τότε πού;

Ζούμε σε μία χώρα στην οποία εν μέσω βαθύτατης οικονομικής κρίσης/ύφεσης η ζήτηση σε smartphones υπερκαλύτπει την προσφορά! Για όσους δεν γνωρίζουν, όλα τα κινητά τηλέφωνα, όχι μόνο τα smartphones, περιέχουν σπάνιες γαίες.

Εκτιμήσεις αναφέρουν πως το 2014 ο αριθμός των κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως ξεπέρασε τον παγκόσμιο πληθυσμό και έφτασε περίπου στις 7.3 δισ. συσκευές. Αυτό αντιστοιχούσε σε μία ποσότητα 730 τόνων νεοδυμίου/έτος (κάθε κινητό περιέχει και άλλες σπάνιες γαίες).

Σύμφωνα με συγκεκριμένη γνωστή εταιρεία κατασκευής smartphones το 2012 η εταιρεία πούλησε περισσότερα από 125 εκατ. συσκευές . To 2011 είχε πουλήσει περίπου 72 εκατ. συσκευές smartphones.

Κάθε κινητό τηλέφωνο υπολογίζεται πως περιέχει περίπου 0.1 γραμμάρια νεοδυμίου. Δηλαδή τα 125 εκατομ. συσκευές smartphones απαίτησαν περίπου 12,5 τόνους νεοδυμίου. Οι καταναλωτές όταν αγοράζουν ένα πανέμορφο κινητό τηλέφωνο να θυμούνται πως αυτό περιέχει ορυκτά τα οποία από κάπου πρέπει να εξορυχθούν...

Το κόστος του νεοδυμίου το 2012 υπολογίζεται στα $135,000/τόνο. Δηλαδή ο συνολικός παγκόσμιος τζίρος από το νεοδύμιο ως ορυκτό ήταν $1,687,500.

Με μέση τιμή πώλησης των συγκεκριμένων smartphones στα $400 (υπήρχαν και υπάρχουν smartphones με τιμή πάνω από $700) τότε ο μέσος τζίρος της συγκεκριμένης εταιρείας μόνο από τα smartphones υπολογίζεται στα $50 δισ.

Δηλαδή συνολικά για τις παγκόσμιες πωλήσεις των συγκεκρμένων smartphones η διαφορά από-τα-ορυχεία-στην-τελική-τιμή-των-προϊόντων προκύπτει μία υπεραξία της τάξης 35,518 (χιλιάδες φορές!).

Με λίγα λόγια, για κάθε $1 που μπορεί να εισπράτουν τα ορυχεία εξόρυξης νεοδυμίου η εταιρεία (υπάρχουν πολλές άλλες...) εισπράτει περίπου $35,518 (τριανταπέντε χιλιάδες δολάρια).

Δηλαδή υπάρχει μία άνιση σχέση μεταξύ της εξορυκτικής βιομηχανίας και της βιομηχανίας τελικών προϊόντων. Ποιος κλάδος της βιομηχανίας (πλην της Κίνας;) θα μπορούσε να το αντέξει αυτό;

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!