17.2.16

Και πάλι ουραγός η Ελλάδα στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας


[του Πέτρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Petros]

Επιδείνωση του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας των «The Heritage Foundation» και «The Wall Street Journal», καταγράφεται στην Ελλάδα, για ένα ακόμη χρόνο.

Το 2013, η Ελλάδα βαθμολογήθηκε με 55,4 και κατατάχθηκε στην 117η θέση παγκοσμίως μεταξύ 177 χωρών. Στην Ευρώπη, μεταξύ 43 χωρών η Ελλάδα κατατάχθηκε στην 40η θέση.

Το 2014 , η Ελλάδα βρέθηκε ακόμη χειρότερα στην 130 της παγκόσμιας κατάταξης, μεταξύ Suriname (!) και Bangladesh (!).

Και για το 2015, σύμφωνα με την πλέον επικαιροποιημένη έκθεση,  η  Ελλάδα καταλαμβάνει με 53.2 την 138η θέση,  δίπλα στο Μπαγκλαντές (!) και τη Μοζαμβίκη (!). Σταθερή αξία για μας λοιπόν ειναι το Μπαγκλαντές.

Την 1η θέση Οικονομικής Ελευθερίας καταλαμβάνει το Hong Kong, τη 2η θέση η Σιγκαπούρη και την 3η θέση η Νέα Ζηλανδία. H Κύπρος είναι στη θέση 42.

Οι επιδόσεις της Ελλάδας και τις τρεις χρονιές παραμένουν χαμηλότερα τόσο του παγκόσμιου όσο και του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ο δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας (Index of Economic Freedom) αντικατοπτρίζει μία προσπάθεια καταμέτρησης και κατάταξης χωρών βασιζόμενη σε 10 ποιοτικούς και ποσοτικούς παράγοντες οι οποίοι χωρίζονται σε 4 κατηγορίες: το κράτος δικαίου (δικαίωμα στην ιδιοκτησία, επίπεδα διαφθοράς), κρατική παρεμβατικότητα στην επιχειρηματικότητα (χρηματοοικονομική ελευθερία, έξοδα κυβέρνησης), αποτελεσματικότητα της διοίκησης (επιχειρηματική ελευθερία, εργατική ελευθερία, νομισματική ελευθερία), και ανοικτές αγορές (ελευθερία εμπορίου, επενδυτική ελευθερία, οικονομική ελευθερία).

Η έλλειψη οικονομικής ελευθερίας είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού της επιδείνωσης της ανταγωνιστικότητας, της πολιτικής αστάθειας, των δημοσιονομικών αδυναμιών οι οποίες αναδεικνύονται και επιδεινώνονται από την πορεία του χρέους και της απασχόλησης/ανεργίας και που δεν έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά όλα αυτά τα χρόνια.

Δείτε και το σχετικό άρθρο του Σ. Καμενόπουλου: Μαθήματα Βιώσιμης Ανάπτυξης από τη... Ζάμπια.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!