20.2.16

Ουμπέρτο Έκο: τι (δεν) σημαίνει δημοκρατία και τι είναι η δημοκρατία των social media...

Umberto Eco 04Ο Ιταλός συγγραφέας και φιλόσοφος Ουμπέρτο Έκο δεν υπάρχει από χθες. Ο δημιουργός του πασίγνωστου μυθιστορήματος "Το όνομα του Ρόδου", απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών, και μαζί του σίγησε μια φωνή, μια πέννα και ένα κριτικό πνεύμα που έχει πει μεγάλες αλήθειες και ποτέ δεν χαριζόταν... Πράγματι θα μας λείψει το βλέμμα του στον κόσμο...


Ας θυμηθούμε τι είχε γράψει για τη δημοκρατία:

  • Δημοκρατία δεν σημαίνει πως η πλειοψηφία έχει το δίκιο. Σημαίνει πως έχει το δικαίωμα να κυβερνάει. 
  • Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι η μειοψηφία έχει άδικο. Σημαίνει πως, ενώ σέβεται την κυβερνητική πλειοψηφία, υψώνει δυνατά τη φωνή της κάθε φορά που νομίζει ότι η πλειοψηφία έχει άδικο (ή ακόμη χειρότερα όταν αντιτίθεται στους νόμους, την ηθική και τις αρχές της δημοκρατίας), και οφείλει να το πράττει δυναμικά, γιατί αυτή είναι η εντολή των πολιτών. Όταν η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι έχει δίκιο και η μειοψηφία δεν αντιδράει, τότε η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο. 
Και ακόμη για την εξάπλωση των social media:

«Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν το δικαίωμα να μιλάνε σε λεγεώνες ηλιθίων που άλλοτε δεν μίλαγαν παρά μόνο σε μπαρ, αφού είχαν πιει κανένα ποτήρι κρασί, χωρίς να βλάπτουν την κοινότητα. Τους αναγκάζαμε αμέσως να σωπάσουν, αλλά σήμερα έχουν το ίδιο δικαίωμα λόγου με ένα βραβείο Νόμπελ. Είναι η εισβολή των ηλιθίων».

Και κάτι τελευταίο: Umberto Ecο: Πώς να τρώτε παγωτό

Ουμπέρτο Έκο

[by Petros Tzeferis] [του Πέτρου Τζεφέρη]

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!