29.5.16

Σαν σήμερα (πριν από 563 χρόνια) η Πόλις εάλωΑς θυμηθούμε την θρυλική απάντηση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου προς τον Μωάμεθ τον Πορθητή την 22αν Μαΐου 1453:

"Το δε την πόλιν σοι δούναι ουτ' εμόν εστίν ουτ' άλλου των κατοικούντων εν αυτή, κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών".

"Το να σου παραδώσουμε την πόλη, δεν είναι δικαίωμα ούτε δικό μου ούτε άλλου από τους κατοικούντες σε αυτή. Γιατί απόφαση όλων μας είναι να πέσουμε, αμυνόμενοι, με τη θέλησή μας και δεν θα λυπηθούμε τη ζωή μας".Σήμερα τελείται στον Μυστρά, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, το μνημόσυνο του Τελευταίου Βυζαντινού Αυτοκράτορα, 563 χρόνια από την Άλωση της Πόλης.

Μάλλον πέρασαν τόσα πολλά χρόνια που δεν νομίζω να υπάρχει σήμερα έλληνας πολιτευτής κατέχων δημόσια θέση που θα μπορούσε να δώσει την ίδια απάντηση...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!