21.10.16

Νέα Διοίκηση στην ΕΔΕΥ ΑΕ


Η Βουλή, επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας,  ενέκρινε τον διορισμό του Ιωάννη Μπασιά στη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), καθώς και του Σπυρίδωνα Μπέλλα ως Αντιπροέδρου.

Στην ακρόαση, οι βουλευτές είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν πληθώρα ερωτήσεων σχετικά με την εταιρεία, τα προσόντα των δύο υποψηφίων, αλλά και τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας εν γένει. Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΝ, Πάνο Σκουρλέτη, υποβλήθηκαν δεκάδες βιογραφικά για τις δύο θέσεις, προτού καταλήξει στα δύο συγκεκριμένα ονόματα.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Απρίλιο υπέβαλε την παραίτησή της η προηγούμενη πρόεδρος και δ.σ. της ΕΔΕΥ, Σοφία Σταματάκη, η οποία κατείχε αυτή τη θέση από την ίδρυση της εταιρείας. Στη συνέχεια, το ΥΠΕΝ προχώρησε σε πρόσκληση για τον διορισμό νέου προέδρου και διευθύνοντα.

Στην ακρόαση που έλαβε χώρα σήμερα, κοινός τόπος των δύο νέων υποψηφίων ήταν η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος κατά τις διαδικασίες έρευνας και παραγωγής, τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια οικόπεδα. Υπογράμμισαν ότι η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι ιδιαίτερα αυστηρές προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπασιάς τόνισε ότι η πτώση της τιμής του αργού διεθνώς οδήγησε σε περιορισμό των επενδύσεων στην έρευνα και παραγωγή τα τελευταία χρόνια. Σε ερώτηση αναφορικά με την πρόοδο των ερευνών σε Ελλάδα και Κύπρο, είπε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν πιο εμπεριστατωμένες μελέτες που θα μειώσουν το ρίσκο αναφορικά με την ανάπτυξη του εκάστοτε κοιτάσματος. «Στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν είμαστε ακόμα στο στάδιο που βρίσκεται η Κύπρος, δεν έχει γίνει κάποια μεγάλη γεώτρηση. Βρισκόμαστε, όμως, σε μια καλή περίοδο γιατί αρχίζει να ανεβαίνει η τιμή του βαρελιού», ανέφερε.

Σχετικά με την ΑΟΖ, ο κ. Μπασιάς είπε ότι «υπάρχουν παγκοσμίως 112 περιπτώσεις ΑΟΖ με εκκρεμότητες μεταξύ κρατών στις οποίες παράγεται πετρέλαιο. Δεν είναι απαραίτητη η οριοθέτησή της προκειμένου να προχωρήσει με το έργο της η ΕΔΕΥ».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως τα ΕΛΠΕ και η Energean είναι τα εφαλτήρια για την ανάπτυξη της αγοράς στη χώρα μας.

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥ, κ. Μπέλλας μίλησε μεταξύ άλλων για τη σημασία του αρχείου υδρογονανθράκων που διαθέτει το ΥΠΕΝ. Τόνισε σχετικά ότι «είναι τεράστιος πλούτος το αρχείο υδρογονανθράκων του υπουργείου και κάνουμε αγώνα για να το διασφαλίσουμε. Θα πρέπει να ψηφιοποιηθεί γιατί φθείρεται εύκολα». Πρόσθεσε ότι «πλέον έχουμε νέα δεδομένα στο αρχείο μέσω της PGS, μόλις ψηφοποιηθεί θα είμαστε σε μια καλή φάση».

Επίσης, ο κ. Μπέλλας είπε ότι «χρειάζεται ένας ελεγκτικός μηχανισμός στην εταιρεία για το περιβάλλον, τις έρευνες και την παραγωγή». Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη επαρκούς στελέχωσης της ΕΔΕΥ, τονίζοντας ότι ακόμα και η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ είναι υποστελεχωμένη.

Τα βιογραφικά των  κ.κ. Ιωάννη Μπασιά και Σπύρου Μπέλλα εδώ.

Θέμα χρόνου ο ορισμός αναδόχου σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!