25.10.16

Hilarion: στα βάθη της γης..

 Μεταλλείο Hilarion, Λαύριο, Photo by V. Stergiou

Στα σπλάγχνα της γης, στην στοά Hilarion, της Καμάριζας (αρχαίας Μαρώνειας), σε μία διαδρομή 3.5 χιλιομέτρων και σε βάθος 100 μέτρων.

Μία διαδρομή μεγάλη, εντυπωσιακή και αξέχαστη και ένα σύνολο 60 φωτογραφιών στο άρθρο...



Εμείς ας πούμε δύο πράγματα:

1. Σχετικά με το όνομα Hilarion. Εχει να κάνει προφανώς με την εταιρεία που είχε συστήσει ο Σερπιέρι με το όνομα “Ιλαρίων Ρου και Σία” (Hilarion Roux et Cie), στην οποία ο Α. Κορδέλλας τοποθετήθηκε αρχικά στη θέση του Μηχανικού Παραγωγής. Στην περιοχή της Καμάριζας, η  Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου (ΓΕΜΛ) κληρονόμησε  από την ως άνω εταιρεία ερευνητικά και μεταλλευτικά έργα σε τρία φρέατα: στο φρέαρ Ιλάριον, στο φρέαρ Σερπιέρι και στο μεταλλείο Ανδρέας...Υπάρχουν κι άλλα ενδιαφέροντα ονόματα στην περιοχή: Isabelle, Λουίζα, Συντερίνα κλπ. με τα οποία θα ασχοληθούμε άλλη φορά. 

2. Σχετικά με τις περιηγήσεις στις στοές. Οι περιηγήσεις αυτές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και φυσικά η ευθύνη εκείνων που τις διοργανώνουν είναι διπλή. Τόσο απέναντι σε εκείνους που αναλαμβάνουν να οδηγήσουν σε δυνητικά επικίνδυνες ή και αχαρτογράφητες τελείως περιοχές, όσο και απέναντι στον νόμο που φυσικά "αγνοείται" μέχρι να συμβούν τα ατυχήματα. Τότε φυσικά θα είναι αργά.. και ο νοών νοείτω..

[του Πέτρου Τζεφέρη]

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!