4.4.17

Μουσείο Ορυκτολογίας και Παλαιοντολογίας Παλυχρόνη Σταματιάδη, Ρόδος





Το Μουσείο Σταματιάδη Ορυκτολογίας και Παλαιοντολογίας είναι το πρώτο γεωλογικό Μουσείο στην Ρόδο και την Δωδεκάνησο.

Η μη ύπαρξη ενός παρόμοιου Μουσείου ήταν μια αξιοσημείωτη έλλειψη για τον τόπο μας. 

Παρά την πασίγνωστη ορυκτολογική και παλαιοντολογική αξία του ελληνικού υπέδαφους παρόμοια συλλεκτική προσπάθεια δεν εκδηλώθηκε ποτέ στον τόπο μας την Ρόδο. Πολλά έχουν γραφτεί λίγα έχουν γίνει. 

Η ίδρυση ενός τέτοιου μουσείου δεν αφορά μόνο περιοχές που είναι πλούσιες σε μεταλλεύματα αλλά όπου υπάρχει μαθητής και φοιτητής, έμπειρος ή νέος συλλέκτης, φυσιολάτρης ή απλά ένας επισκέπτης που θέλει να δει από κοντά και να θαυμάσει τα δημιουργήματα αυτά της φύσης δίχως να χρειαστεί να μεταβεί σε άλλα μέρη μόνο και μόνο για να τα δει και να πάρει μερικές πληροφορίες ή για να κάνει κάποια εργασία που χρειάζεται στο σχολείο του. 

Εδώ μπορεί να έρχεται όποτε επιθυμεί και να ασχολείται αποκομίζοντας γνώσεις, μπορεί να παρακολουθήσει ντοκιμαντέρ στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του Μουσείου σε μεγάλη οθόνη κινηματογραφικής προβολής ότι αφορά την φύση και το περιβάλλον μας. 

Τα σχολεία επίσης μπορούν να οργανώνουν εκπαιδευτικές εκδρομές και να διδάσκουν το μάθημα της γεωλογίας στο χώρο αυτό έτσι ώστε να γίνεται περισσότερο κατανοητή.

Το Μουσείο Σταματιάδη στεγάζεται στον ισόγειο χώρο της  ξενοδοχειακής μονάδας “Perla Marina”. Το εμβαδόν του εκθεσιακού χώρου είναι 300 τ.μ. Στον χώρο αυτό βρίσκονται οι προθήκες κατασκευασμένες περιμετρικά. Μεγάλες προθήκες υπάρχουν επίσης και στον κεντρικό χώρο της αίθουσας. Εδώ θα δείτε ορυκτά και απολιθώματα από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Από τις πιο γνώστες περιοχές της Ελλάδας θα θαυμάσετε τα ορυκτά του Λαυρίου όπως τον Αζουρίτη (Azurite) τον Μαλαχίτη (Malachite) τους πανέμορφους Ασβεστίτες (Calcite) τον Γαληνίτη (Galena) και πολλά χαλκούχα και μολυβδούχα ορυκτά.

Θα δείτε επίσης ορυκτά της Μήλου όπως το Θείο (Sulfur) τον Οψιδιανό (Obsidian) τον Περλίτη (Perlite) τον Μπεντονίτη (Bentonite) και διάφορα άλλα ορυκτά της Σερίφου και της Νάξου. Το Πράσιο (Prassin) ο πράσινος Χαλαζίας πολύ γνώστος για την ποιοτητα του παγκοσμίως, ο Βαρύτης (Barite), ο Εδενβεργίτης (Hedenbergite) και ο Γρανάτης (Garnet) είναι από τα πιο γνωστά ορυκτά της Σερίφου. Από την Νάξο θα δείτε την Σμυρίδα το γνωστό Σμυρίγλι (Emerald) και τον Μαργαρίτη (Margarite). Υπάρχουν επίσης ορυκτά και πετρώματα από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Για πρώτη φορά εκτίθενται  ορυκτά της Ρόδου όπως ο Αρτινίτης (Artinite), o Υδρομαγνησίτης (Ηydromagnesite), ο Οφίτης (Serpentine), ορεία Κρύσταλλος (Quarz), ο Κροκιδόλιθος (Crocidolite) κ.α.

Μετά από μακροχρόνιες εξερευνήσεις καταφέραμε να συλλέξουμε μεγάλη ποικιλία απολιθωμένων θαλάσσιων οργανισμών πλειοκαινικής περιόδου του Νεογενούς (Neogene) 1,8 έως και 5 εκατομμύρια έτη. Επίσης μέρη από απολιθωμένους κορμούς δένδρων και φυτών, όπως και απολιθώματα κουκουνάρας.

Σε ξεχωριστή προθήκη υπάρχουν οργανισμοί παλαιότερων εποχών όπως Ραδιολίτες (Radiolites), Ιππουρίτες (Hippurites) από την Βοιωτία (80.000.000 έτη), Annonites της Επιδαύρου τριαδικής εποχής (Λαδίνιο) 230.000.000 έτη. Θα δείτε επίσης απολιθωμένα ψάρια από την Βραζιλία (110.000.000 ετών) Κρητιδικής εποχής. Δεν πρέπει όμως να παραλείψουμε τους Τριλοβίτες από το Μαρόκο ηλικίας 450.000.000 ετών Ορδοβίσιας εποχής, όπως και το κρανίο κροκόδειλου Μειοκαινικής εποχής.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!