15.5.17

Ηλία Ευθυμιόπουλου: Το Δίλημμα Της Πεταλούδας

Για να ξαναγυρίσουμε όμως στον Lorenz, η φράση του ότι «μια πεταλούδα που χτυπά φτερά της στην Μασσαλία θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για την καταιγίδα που θα ξεσπάσει την επομένη ή τρεις μήνες αργότερα στη Νέα Υόρκη» έχει περισσότερο συμβολικό, παρά πραγματικό χαρακτήρα.

Αν κοιτάξουμε τις δυο μικρές φυσσαλίδες αφρού που επιπλέουν στο κάτω μέρος ενός καταρράκτη, τι μπορούμε να ξέρουμε για το χρονικό σημείο που αποσπάσθηκαν από το αρχικό σημείο της πτώσης;

Τίποτα.

Εκεί που αρχίζει το χάος, σταματά η ισχύς των κλασσικών επιστημών. Όμως το πραγματικό δίλημμα της πεταλούδας δεν είναι αυτό. Το αν αποφασίσει να πετάξει ή όχι έχει να κάνει με τη διαθεσιμότητα της τροφής και με τις συμπεριφορές επιβίωσης που απέκτησε κατά τη μακρά πορεία της εξέλιξης.

Μια απότομη (για τον εξελικτικό χρόνο) αλλαγή των εξωτερικών συνθηκών (π.χ. της θερμοκρασίας) μπορεί να επηρεάσει τον συνολικό της κύκλο σε απρόβλεπτο βαθμό. Η μετανάστευση σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη για να βρει τις γνώριμες θερμοκρασίες, δεν είναι πάντα η σωστή λύση, παρόλο που καθοδηγείται από το ένστικτο. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα βρει τα σωστά φυτά για τη διατροφή της και ότι η απαιτούμενη περίοδος προσαρμογής είναι πολύ μεγαλύτερη από τον χρόνο που διαθέτει.

[Επιμέλεια: Π. Τζεφέρης]

1 comments:

Ντάραμ είπε...

Η εξελικτική πορεία της ζωής στον πλανήτη αυτό είναι η πορεία της προσαρμογής στις εκάστοτε συνθήκες. Υπήρξαν αρκετά επεισόδια μαζικών εξαφανίσεων μορφών ζωής πέραν του γνωστού μετεωρίτη πριν 65 εκατομμύρια χρόνια. Η ζωή τελικά προσαρμόσζεται με νέες μορφές και επιβιώνει, όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν. Το γιατί ο άνθρωπος κατέστη δύναμη αλλαγής συνθηκών και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (αν σκεφτεί κανείς με γεωλογικούς όρους του χρόνου), είναι μια συζήτηση που πρέπει να κλείσει και να δούμε τί θα κάνουμε πριν είναι πολύ αργά.

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!