25.7.17

Η ασφάλεια κατά την χρήση των συρματοκοπών



[του Πέτρου Τζεφέρη] [by Dr Tzeferis Petros]

Η μέθοδος κοπής με σύρμα χρησιμοποιείται τόσο κατά το στάδιο εξόρυξης όγκων μαρμάρων και άλλων διακοσμητικών πετρωμάτων στο λατομείο, όσο και στα στάδια επεξεργασίας τους στο χώρο του εργοστασίου, ακριβώς επειδή προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα.

Η κατακόρυφη αύξηση στη χρήση των συρματοκοπών (και των αλυσοπριόνων) τα τελευταία χρόνο στον Ελλαδικό χώρο για την εξορυκτική διαδικασία στα λατομεία μαρμάρων, οδήγησε μοιραία σε αύξηση των ατυχημάτων που σχετίζονται με τη χρήση των συγκεκριμένων μηχανών.

Το βασικότερο πρόβλημα είναι η παθητική ασφάλεια για την περίπτωση που το σύρμα με τις "διαμαντένιες" πέρλες σπάσει, οπότε τα ατυχήματα είναι συνήθως σοβαρά. Επίσης, το ζήτημα της ενεργητικής ασφάλειας που σχετίζεται λοιπές διεργασίες (μεταφορά, τοποθέτηση, σφήνες, σκάλες, συντήρηση κλπ) και που ποτέ δεν μάθαμε μέχρι σήμερα να τo βλέπουμε ως προτεραιότητα στον τόπο μας.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!