5.9.17

Αξιολόγηση δημοσίου: Κρίνετε ίνα κριθήτε!



Στη σύνδεση της αξιολόγησης υπαλλήλων με την επιλογή προϊσταμένων, με τρόπο που δεν θα επισύρει κυρώσεις ούτε θα ενσωματώνει τιμωρητικές λογικές για τη βάση των εργαζομένων, αλλά θα θεσπίζει αντικίνητρα που θα αφορούν αποκλειστικά τους (επίσης υπό αξιολόγηση) προϊσταμένους, κατέληξε το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θέλοντας να άρει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στη συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία, ως γνωστόν, περιλαμβάνεται στη λίστα με τα προαπαιτούμενα που καλείται να εκπληρώσει άμεσα η κυβέρνηση.

Με την προωθούμενη ρύθμιση, οι προϊστάμενοι θα κληθούν να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση στις υπηρεσίες που εποπτεύουν και ταυτόχρονα θα πρέπει να αξιολογηθούν και οι ίδιοι από τους υφισταμένους τους, στο πλαίσιο της αμφίδρομης αξιολόγησης του ισχύοντος συστήματος, αλλιώς δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις νέες κρίσεις.

Προτεινόμενη Τροπολογία

Συνοπτικά, η λογική της ρύθμισης είναι ότι ο προϊστάμενος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να παραδώσει μια εικόνα για το πώς λειτουργεί η υπηρεσία του, να αξιολογηθεί και ο ίδιος και να κριθεί εκ νέου με το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων. Δεν θα προσμετρηθεί η βαθμολογία της αξιολόγησης στις επικείμενες κρίσεις.

Αν και οι εκθέσεις αξιολόγησης «μετράνε» στη μοριοδότηση των υποψηφίων, έχουν εξαιρεθεί βάσει νόμου από τα κριτήρια της πρώτης (και μόνο) εφαρμογής του νέου συστήματος επιλογής προϊσταμένων, κάτι που δεν πρόκειται να τροποποιηθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες της παρούσας στιγμής.

Η σχετική ρύθμιση κατατέθηκε ήδη στη βουλή, με τη μορφή τροπολογίας. Απορρίφθηκε τελικά το σενάριο να συνδεθεί η αξιολόγηση με την κινητικότητα, μπροστά στον κίνδυνο να εμποδιστεί ένα μαζικό «άνοιγμα» του νέου συστήματος μετατάξεων (η κινητικότητα επίσης περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα).

Υπενθυμίζεται ότι σε παλαιότερα δημοσιεύματα στον Τύπο έχει καταγραφεί ως μία από τις αιτίες του «μπλόκου» στην αξιολόγηση και η απροθυμία των ίδιων των προϊσταμένων να συμβάλουν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα αν είναι εφικτό να καμφθούν οι αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Αλλωστε, οι εκτιμήσεις κατά την εκπνοή της προθεσμίας για την αποστολή των στοιχείων της αξιολόγησης υπολόγιζαν σε 70-80% τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ, με το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων να έχει να επιδείξει ακόμη μια συνδικαλιστική νίκη.

Ενα από τα κυρίαρχα επιχειρήματα της ΑΔΕΔΥ είναι ότι αξιολογητές των υπαλλήλων καθίστανται προϊστάμενοι που έχουν τοποθετηθεί «με ανάθεση», δηλαδή με υπουργικές αποφάσεις μέσω των «μεταβατικών» διατάξεων του νόμου Μητσοτάκη, «που δεν έχουν κριθεί (...) κι αυτό αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο αναξιοπιστίας της όλης διαδικασίας».

Μια «γεύση» για το πώς θα υποδεχτούν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι όποια ρύθμιση προωθήσει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης έδωσε η συνδικαλιστική παράταξη ΜΕΤΑ με ανακοίνωσή της το Σάββατο: θυμίζοντας ότι η απεργία-αποχή παραμένει σε ισχύ, με αφορμή σχετική εξαγγελία της προηγούμενης εβδομάδας έκανε λόγο για «απεργοσπαστική τροπολογία» και καταλόγισε στο υπουργείο «ενέργεια κατά του δικαιώματος στην απεργία».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!